”Han ska vara bestman på mitt bröllop”

Foto: TT
Mattias och Kristian Karlsson.

avMattias Friberg

SPORTBLADET

HALMSTAD. Det är Karlsson som lyfter Karlsson som i sin tur lyfter Karlsson.

Mattias och Kristian Karlsson är medaljhjältarna som hållit ihop sedan de var 15 år.

– Han ska vara min bestman på mitt bröllop i sommar. Så vi står varandra enormt nära, säger Mattias Karlsson efter kvartsfinalvinsten mot England.

Jon Persson var den som avgjorde kvartsfinalen mot England och han har bidragit med mycket i VM. Men i Halmstad är det Mattias Karlsson som har lett laget och vunnit de viktiga matcherna. Och strax bakom eller bredvid finns alltid lagkompisen och bästa polaren Kristian Karlsson.

De är inte bröder, men skulle lika gärna kunna vara det. För de har tränat, spelat och pratat pingis ihop under lång tid.

– Han spelade i kadettlandslaget upp till han var 14. Det gjorde aldrig jag. Jag kom in när jag var 15. Sen dess har vi hängt med varandra, säger Mattias Karlsson.

Mattias är född i Augerum utanför Karlskrona och Kristian är född i Trollhättan. Båda är födda 1991 och de har hängt ihop i tolv år. 

– Han betyder väldigt mycket. Han ska vara min bestman på mitt bröllop i sommar. Så vi står varandra enormt nära, säger Mattias.

”Största äran i mitt liv”

Kristian kontrar några minuter senare med att säga:

– Det är nog den största äran i mitt liv hittills. Det är häftigt.

De har två EM-medaljer i dubbel ihop och har tillsammans lyft varandra. Kristian är i dag 19:e i världen, Mattias ligger på platsen efter.

– Mattias betyder enormt mycket för mig. Vi har sporrat varandra under många år och vad säger man? Han är min bästa vän och största konkurrent. Vi har den här härliga konkurrensen och kärleken mellan oss. Jag är glad att känna honom, säger Kristian.

Hur sporrar ni varandra?

– Vi vill ju tillsammans nå nya höjder. Vi sporrar varandra hela tiden. Jag går förbi honom, han går förbi mig och så klättrar vi så. Det är helt underbart att vi har fått göra det ihop.

”Vi kan rubba dem”

Mattias fyller på:

– Kristian hade ett par år när han var lite före mig i ranking och även spelmässigt. Så han betyder mycket. Han har visat att om man tror man på det och tränar på så går det.

Och har man hängt ihop så länge tävlar man förstås mot varandra också. 

– Klart det finns lite interna strider på rankingen. Han är en placering före mig nu. Den som har högst ranking brukar få välja säng först på hotellrummet. Det är viktigt att jag fortsätter att leverera så att jag kan välja säng, säger Mattias.

Karlsson och Karlsson har säkrat Sveriges första lagmedalj i VM på 14 år. På lördagen klockan 11 väntar superfavoriten Kina i semifinal på hemmaplan.

– Det viktigaste är att hela laget tror på det här. Vi ska gå in med mentaliteten att vi kan rubba dem. Det är det viktigaste för oss själva, säger Mattias. 

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM