Sverige är vidare till kvartsfinal i bordtennis-VM

avMattias Friberg

Foto: Bildbyrån

HALMSTAD. Det krävdes en rysare mot Taiwan, men på fredagen spelar Sveriges herrar en match om medaljspel mot kompisarna i England.

– Nu har vi en riktigt ärlig chans. Det är upp till oss själva att vi verkligen gör allt vi kan mot England, säger Kristian Karlsson.

Sex timmar efter den historiska händelsen i Halmstad där Nord- och Sydkorea beslutade sig för att bilda ett gemensamt lag var det dags för Sveriges herrar att spela åttondelsfinal i lag-VM.

Matchen mot Taiwan, seedat sexa i turneringen, blev en rysare. Sverige hade 2–0 i matcher, men tvingades till en femte och avgörande match.

Där avgjorde Mattias Karlsson genom att slå Chen Chien-An med 3–1 i set.

– Det är fortfarande mycket glädje. Det är svårt att hitta ord efter såna här matcher, men jag är väldigt glad, säger Mattias Karlsson.

”Jag spelade jättebra”

Han ledde med 9–5 i tredje set och förlorade det. I fjärde set blev 6–1 förvandlat till 8–8, innan Karlsson vann tre raka poäng och matchen.

– När jag förlorade tredje set tyckte jag att jag hade ganska många bra lägen att stänga matchen. Men jag spelade jättebra hela matchen. Det är bara att försöka glömma det så snabbt som möjligt och ladda om. Det är ett nytt set och man måste upp i nivå igen. Det kändes väldigt bra. Sen gör han några fantastiska räddningar när han kommer tillbaka. 

Nu väntar England i kvartsfinalen i morgon och de två lagen har inga hemligheter för varandra.

– Vi känner varandra väl och vi har varit på många läger tillsammans. Marcus Sjöberg, deras coach, coachade landslaget förut och har även varit min coach. Det är klart att det blir speciellt, säger Karlsson och fortsätter:

– England är alltid bra i lag. De är lite som oss, med bra go och bra lagsammanhållning. Det kommer att bli en öppen match.

Är det svårare att möta spelare man känner väl?

– Nej, det tror jag inte. I morgon kommer det att vara som att möta vilket lag som helst. Utanför hagen kan man vara polare, men när vi är inne där är det bara det som gäller.

Osäkerhet kring svensk skada

Orosmolnet för Sverige är Kristian Karlssons skada. Karlsson gjorde sin bästa match i VM när han slog Chen Chien-An i tre raka set.

Men i sin andra match, förlusten mot Chuang Chih-Yuan, tvingades Kristian ta behandling för skada efter första set.

– Vi tror väl att det är en liten bristning i ljumsken eller högt upp i höftböjaren. Jag ska få den behandlad på hotellet nu och göra så gott jag kan inför i morgon, säger Kristian Karlsson.

Är du orolig? 

– Nej, inte nu. Vi får se hur det utvecklar sig i kväll. 

Sverige är en match ifrån att få spela om medaljerna på hemmaplan och Kristian Karlsson upprepar det som det svenska laget sagt under VM: 

–  I kvartsfinalen ska vi göra vår bästa match någonsin. 

Och om att möta England säger han:

– Nu har vi en riktigt ärlig chans. Det är upp till oss själva att vi verkligen gör allt vi kan mot England.

Kvartsfinalen mellan Sverige och England spelas med start 18.00 och sänds i SVT.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis