Dopad i OS – nu kan Smigun mista gulden

avKristoffer Bergström, Felix Pettersson

SPORTBLADET

Elva år senare tas fallet upp

1 av 2 | Foto: TT
Prispallen från OS i Turin.

Kristina Smigun var dopad när hon vann två OS-guld i Turin 2006.

Nästan elva år efter tas nu fallet upp i Idrottens skiljedomstol (CAS), något som kan betyda att norskan Marit Björgen och tjeckiskan Katerina Neumannova får gulden istället.

Det avslöjar Internationella antidopningsbyrån Wada för norska TV2.

– Jag hade hellre velat ha guldet i Turin, säger Björgen till Sportbladet.

TV2 har tidigare kallat det för “dopningskandalen som ingen vet om”.

Vid OS i Turin tog den estländska skiddrottningen guld i både tio kilometer klassiskt och 15 kilometer skiathlon.

Men 2014 kom det fram att Internationella olympiska kommittéen (IOK) hade testat om dopningsprover från spelen i Turin och med ny teknik kunnat konstatera att Smigun varit dopad.

Bestrider provresultaten

Nu kommer uppgifter om att fallet till sist ska behandlas rättsligt.

– Wada är inte en del av det här men vi har fått besked om att ärendet ska gå upp i CAS denna vecka, säger Beckie Scott, ordförande i Wadas aktiva kommitté, till norska TV2.

Smigun riskerar nu att bli av med sina två OS-guld. Och guldet i 10 kilometer klassiskt kan i stället gå till Marit Björgen, som då kom tvåa.

– Det var nytt för mig att det skulle upp i Cas. Men om det blir så att jag får guldmedaljen så hade jag hellre velat ha den i Turin, säger Björgen till Sportbladet.

Kommer det att förändra din bild av hur det var på OS 2006?

– Nej, egentligen inte. Det är elva år sedan.

Varit tyst i ett år

Att ärendet inte tagits upp i CAS tidigare är för att Smigun tillsammans med ett betydande antal advokater bestritt provresultaten och metoderna bakom dem.

Advokaterna ska även ha menat att, eftersom det saknas en dopningdom, så skulle uttalanden från IOK:s sida leda till att hon blir oskyldigt dömd på förhand i media.

Därför har det varit tyst från IOK:s sida i över ett år.

"Kan ta lite tid"

Nu är ärendet dock på god väg att avhandlas på allvar.

– Wada vill få besked när beslut tagits och vi vill kunna kommentera saken. Men på grund av hur komplicerad saken är så kan det ta lite tid innan vi får ett slutgiltigt beslut, säger Scott.

IOK har tidigare offentliggjort omprövningarna av testerna från spelen i Peking och London, men vill inte släppa de från Turin förrän Smigun-ärendet är ur vägen.

ARTIKELN HANDLAR OM