Dopning i JVM – kan bli svensk medalj

SPORTBLADET

Silvermedaljör pekas ut som dopad

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Från kultävlingen på JVM.

Wictor Petersson kan tilldelas ett brons i kulstötning.

Rumänska uppgifter gör gällande att JVM:s silvermedaljör Andrei Rareş Toader åkt fast för dopning.

– Vi försöker väl att reda ut var det kommer ifrån och vad det är för sanning i det, säger förbundskaptenen Jonas Anshelm till Sportbladet.

För Wictor Petersson, 18, slutade JVM med en fjärdeplats i kulstötning. Svensken stötte 20,65 meter och var därmed 62 centimeter bakom amerikanen Bronson Osborn som tog bronset.

Petersson kan dock komma att få en bronsmedalj i efterhand.

Under fredagskvällen skrev nämligen den rumänska tidningen Romania Libera att tävlingens silvermedaljör Andrei Rareş Toader ska ha fastnat i ett dopningstest den 4 juni. Tidningen hänvisar till den olympiska kommittén i Rumänien, som ska ha gått ut med informationen på sin webbplats.

”Gäller att ta reda på sanningshalten”

Enligt uppgifterna innebär dopningen att Toader inte får tävla i OS och fråntas medaljerna han tagit den senaste tiden – däribland silvret i Junior–VM i polska Bydgoszcz. Någonting som skulle innebära att Wictor Petersson tilldelas en bronsmedalj.

– Ja, jag såg det i går också. Så vi försöker väl att reda ut var det kommer ifrån och vad det är för sanning i det. Så vi har satt vår dopningsansvarige på förbundet att nysta i det där i dag. Så försöker vi här i truppen att fokusera på det vi ska göra, säger den svenske förbundskaptenen Jonas Anshelm och fortsätter:

– Det vore oerhört tragiskt om det vore så. Man blir ledsen att det ska börja redan i såna här tidiga åldrar, om det vore så är det säkert inte något han börjat med nu utan då började han säkert när han var yngre ändå. Som sagt, det gäller att ta reda på sanningshalten i allt, var det kommer ifrån och om det stämmer. Men det är tragiskt såklart.

”Vill tona ner det”

När vet ni mer, om det stämmer eller inte?

– Svårt att säga. Nu har jag inte läst det, Det var på rumänska och det blir lite knasigt på Google Translate. Vi har inte riktigt tiden här men förhoppningsvis att vi vet mer till kvällen i alla fall. Det hoppas vi ju på.

För Wictor Petersson väntar under dagen kval i diskus – vilket gör att landslaget att inte vill lägga fokus på den påstådda dopningen.

– Vi i gruppen vill tona ner det här liksom och fokusera på våran tävling så får andra jobba på hur det förhåller sig. Så vi inte lägger onödig energi på det och framförallt Wictor som har diskuskval om någon timme. Visst det vore jätteroligt om han fick ett brons men att han fokuserar på sitt diskuskval nu och inte på det där.

Enligt de rumänska uppgifterna ska Andrei Rareş Toader åkt fast under en dopningskontroll vid de rumänska mästerskapen.

ARTIKELN HANDLAR OM