Betalar 114 miljoner för en plats i F1

Manor bekräftar sista föraren - alla namnen 2016

114 miljoner kronor.

Så mycket pengar sägs en plats i F1 vara värd.

Och nu är samtliga platser upptagna.

I dag presenterade Manor, som sista team, sin andra förare. Platsen går inte till Alexander Rossi som körde förra året, inte heller till Will Stevens som också körde för teamet förra året utan den går till Rio Haryanto från Indonesien.

– Manor är ett team med en spännande vision och ambitiösa planer säger han.

– Det har satt samman ett fantastiskt paket och jag kan knappt bärga mig innan jag får sätta mig i bilen igen.

23-åringen blir den första F1-föraren någonsin från Indonesien. Han har kört fyra år i GP2, de första tre åren i slutet av fältet, men 2015 vann han tre lopp för Campos och slutade fyra i serien. Han har testat F1 vid två tillfällen, för Virgin 2010 och 2012 för Marussia.

Enormt stöd

Haryanto stöttas ekonomiskt av idrottsministeriet i Indonesien och av den statliga oljebolaget Pertamina. Enligt Motorsportmagasin har han med sig närmare 114 miljoner kronor till sitt team, men han är långt i från den enda föraren som har med sig en budget för att hjälpa sitt stall ekonomiskt.

– Rio är en tuff kille både på och utanför bana och han gjorde verkligen ett avtryck i GP2 förra året. Han har många fans i Indonesien och det är bra för teamet och för F1, säger Manors ägare Stephen Fitzpatrick.

– De ser verkligen fram emot att se honom på startgridden.

Haryanto är den sista föraren att bekräftas för F1 2016. Han kör intill Pascal Wehrlein, fjolårets mästare i DTM, som stöttas av Mercedes. Manor köper från och med i år sina motorer av Mercedes och med största sannolikhet ingår Wehrlein som en del i den dealen.

F1-säsongens startar med tester i Barcelona på måndag. Premiären avgörs i Australien den 20 mars.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.