Ericssons stall räddat: ”En sten från hjärtat”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Familjen Rausings Tetra Laval ny ägare

Marcus Ericsson.
Foto: AFP
Marcus Ericsson.

Marcus Ericssons team överlever.

Enligt schweiziska tidningen Blick är Sauber är köpt av ett investmentbolag med nära koppling till det schweiz-svenska företaget Tetra Laval med familjen Rausing.

– Jag är enormt lycklig, säger stallets grundare Peter Sauber.

Det schweiziska teamet Sauber är ett av de fyra äldsta inom F1, men de senaste åren har de haft stora problem med ekonomin. I år har det varit så illa att teamet inte kunnat betala ut lönerna i tid och det har varit nära konkurs.

Men nu är teamet nu räddat – av Longbow Finance S.A.

Enligt den schweiziska tidningen Blick har Longbow Finance S.A direkt koppling till Tetra Laval, som grundades i Sverige 1951 av Ruben Rausing och Holger Craaford. 

Tetra Laval har i dag sin bas i Pully, Schweiz, men företaget har flera svenskar högt upp i ledningen. Den nye styrelseordföranden sedan 10 juni i år är svensken Lars Renström. Tre av styrelsemedlemmarna tillhör Rausingfamiljen.

Svenske föraren Marcus Ericsson sponsras också sedan tidigare av Tetra Laval.

Sportbladet har varit i kontakt med Tetra Lavals kontaktperson Jörgen Haglind som via mejl svarar:

– Vi har ingen kommentar att lämna.

Framtiden säkrad

– Det är en sten som faller från mitt hjärta, säger stallchefen Monisha Kaltenborn.

– Med en stark partner har vi nu säkrat Saubers framtid.

De nya investerarna känner väl till teamets historia och vet att med teamet följer också fabriken i Hinwill där det finns en bra vindtunnel som även den tyska biltillverkaren Audi använder till sina tävlingsbilar.

– Jag och Monisha Kaltenborn skrev under kontraktet i går och det säkrar framtiden för Saubers F1-team och Sauber Group, säger grundaren Peter Sauber.

– Jag är väldigt glad över att det beslutet jag tog när jag köpte tillbaka teamet från BMW för sex år sedan visade sig vara rätt. Jag ville säkra vår bas i Hinwill och teamets framtid i F1.

Ericsson testar nyheter

Han säljer sina två tredjedelar av teamet och lämnar alla sina poster, Monisha Kaltenborn säljer sin tredjedel, men behåller jobbet som teamchef och VD.

– Det är en perfekt partner som gör att vi ska kunna vara med och konkurrera om bra resultat och vara framgångsrika inom F1, säger Kaltenborn.

Efter de inledande tio loppen i år är Sauber det enda teamet som står utan någon poäng, bilen har inte uppdaterats sedan säsongsstarten eftersom det inte har funnits några pengar och därför har teamet tappat mark jämfört med sina konkurrenter.

Förra helgen på Silverstone testade Marcus Ericsson en ny bakvinge under fredagens träningar och teamet kommer att testa den inför helgens tävling i Ungern också. Därefter hoppas man nu att den nya ägaren ska ge teamet möjligheter att utveckla bilen – och förhoppningsvis kunna ta någon poäng i år för att inte komma sist i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet.

Publicerad:

LÄS VIDARE