’Storken’ Lundin har gått ur tiden

Han vann två VM-guld under 1950- och 1960-talet. Dessutom tog han 24 Grand Prix-segrar.

På fredagen gick motocrosslegendaren Sten "Storken" Lundin ur tiden, 84 år gammal.

– Han var en stark ambassadör för sporten, säger sonen Kenneth Lundin

1955 blev Sten "Storken" Lundin historisk när han som förste svensk i klassen 500cc vann en Grand Prix utomlands. Segern togs på Imolabanan i Italien.

Det blev totalt 24 Grand Prix-segrar för "Storken" innan han lade av.

Det var i slutet av 1950- och 1960-talet som han hade sin storhetstid som förare. Höjdpunkterna i karriären var när han tog sina två VM-guld.

Det första guldet togs 1959 och två år senare, 1961, inkasserade han sitt andra VM-guld.

Förutom motocrossen körde "Storken" bilsport mellan 1963-1966.

1961 tilldelades "Storken" Svenska Dagbladets guldmedalj (Bragdguldet).

– Man ska komma ihåg att på 50- och 60-talet var motocrossen en av Sveriges största sporter. Det kunde vara uppemot 60 000 på tävlingarna, säger sonen Kenneth Lundin.

"De var som två Zlatan"

I dag har inte sporten samma status i Sverige som under glansdagarna.

Men i södra Europa, framförallt Frankrike och Italien har sporten fortfarande hög status.

– 95 procent av hälsningarna nu kommer från södra Europa. Varje år bjuds hela familjen ner på tävlingar i sydeuropa. De kommer verkligen ihåg sina hjältar där.

Tillsammans med Bill Nilsson räknas "Storken" som en av de allra största inom motocrossen. Trots att de var kompisar var det en del hårda fighter dem emellan.

– De var som två Zlatan, som hade tuffa kontroverser. Ingen vek ner sig inte för någonting. De var tuffa mot varandra, medtävlande, arrangörer, mot alla.

Fint inlägg av sonen

I ett fint inlägg på Facebook skriver sonen Kenneth Lundin på svenska, engelska, franska och italienska om att händelseloppet gick fort och utan lidande.
Sonen fortsätter sedan att skriva att pappa Sten "Storken" Lundin hade ett fantastiskt och händelserikt liv, som innehöll mer än bara motocross.

– På det personliga planet har han väldigt goda omdömmen. Han var otroligt social och pratade med alla grupper i samhället. Det var han väldigt noggran med och det är den uppfostran jag också har fått.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.