Detaljen som hade kunnat rädda Johaug

SPORTBLADET

Dopningstestades inte på fyra månader: "Hade kunnat rädda henne"

Therese Johaug lämnade under ett år 18 rena dopningsprov innan det 19:e visade spår av förbjudna Clostebol.

Då hade det gått fyra månader sedan den senaste kontrollen – vilket i efterhand kan visa sig ödesdigert.

– Ett test till hade kunnat rädda henne, säger dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg till Dagbladet.

Foto: TT
Therese Johaug.

Det var den 16 september som Antidoping Norge oannonserat besökte Therese Johaug i hennes hem i Oslo.

Dopningsprovet var det 19:e hon gav inom loppet av ett år. 18 tester ska ha gjorts mellan september 2015 och 10 maj 2016 – men mellan det 18:e och det där sista positiva provet ska det alltså ha gått fyra månader.

Efter att som ständigt topplacerad åkare ha testats flitigt under skidsäsongen är det inte helt ovanligt, och slumpartat, att det går lång tid mellan testen 'off-season'.

”Hade kunnat rädda henne”

Så här i efterhand finns det ändå en sak som skaver när det kommer till det långa uppehållet.

För hade ett test några veckor tidigare funnits – utan några spår av anabola steroider – hade hennes berättelse om läppbehandling med kräm vid ett läger backats med bevis.

– De flesta anabola steroider är ute ur kroppen efter sex till åtta veckor, men om de injiceras kan de vara kvar i kroppen i två-tre månader. Om det är kort tid sedan hon senast testades och det inte finns i proverna då är det förmodligen mycket förmildrande, har dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg tidigare sagt till Dagbladet.

Med den nya informationen utvecklar han.

Dagbladet: Hade ett prov för några veckor sedan räddat Johaug?

– Ja, det hade kunnat rädda henne. Då hade det varit mycket osannolikt att det handlade om tabletter eller injektion.

”Kan aldrig utesluta”

Även den tidigare chefen för Norges laboratorium för dopingsanalys, Peter J. Hemmersbach, bekräftar den bilden.

Han berättar att de i tidigare misstänkta dopningsfall fått frågor av de undersökande, så som Antidoping Norge, om de kunde säga något om kvantiteten av de funna substanserna och om det motsvarade läkares eller advokaters förklaringar.

– Du kan göra det utifrån analysens resultat men du kan aldrig utesluta andra scenarier, säger han men poängterar också att Antidoping Norge kan sitta på annan information i Johaugs fall.

– Jag läste att någon undrade varför det inte är möjligt att skapa en dopningslista som skiljer mellan krämanvändning och injektion. Svaret är att det inte går eftersom en låg koncentration i ett urinprov kan komma från att man använde krämen dagen innan eller från en injektion för tre-fyra veckor sedan, säger Hemmersbach till Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM