Alfelt: Snuddar vid sina drömmar nu...

SPORTBLADET

Nästa år går Skoglund om en WBA-titel eller Europamästerskapet

NYKÖPING. Under sju år har Erik Skoglund vunnit 25 raka boxningsmatcher som proffs.

Han är fortfarande väldigt ung, bara 25 år, men han snuddar vid de stora titlar man alltid trott honom om att kunna vinna.

Foto: Sportbladets Stefan Alfelt.

I början av 2013 skrev jag: ”Min känsla är att Erik Skoglund blir Sveriges näste världsmästare i proffsboxning. Låt er inte luras av hans snälla ögon. I ringen är han en killer.”

Nu hann Badou Jack före med att plocka hem en riktigt stor VM-titel men nästa år får vi förmodligen se Erik Skoglund slåss om antingen en WBA-titel eller Europamästerskapet eller kanske troligare om båda.

Snälla ögon har han fortfarande men numera är han inte samma killer i ringen som han var när han mötte lite enklare motstånd i början av sin karriär. Då skickades motståndarna i golvet på löpande band medan de nu handlar mest om matcher som går tiden ut.

Självklart ett mer slitsamt sätt att försörja sig på, speciellt när matcher blir som hans senaste då ett sönderskallat ögonbryn pumpade ut Eriks blod i rond efter rond så att ringen, som Erik själv sa i går, till slut såg ut som en slaktplats.

Intelligent boxare

I de långa matcherna har Skoglund visat att han har en boxningsintelligens lite utöver det vanliga. Han har plan A, B och C för varje match och han växlar snabbt över till vad som behövs för att vinna varje rond när något kärvar.

Han blev yrkesman i detta märkliga fascinerande yrke redan som 18-åring utan att veta vad som väntade honom. Det enda han visste tidigt var att hans dröm var att bli världsmästare.

Nu kan han vara en match från att kunna uppfylla den drömmen. Kvällens match mot Timy Shala, Kosovoalban som bor i Österrike, gäller WBA:s internationella mästerskapstitel i lätt tungvikt. En kvalificeringstitel som gör vinnaren till utmanare om WBA:s VM-titel.

WBA har dessutom ytterligare en titel över sin VM-titel, en Supervärldsmästartitel som Andre Ward vann när han slog Sergeij Kovalev i en jättematch som även gällde IBF:s och WBO:s världsmästartitlar. Titelsjukan blir ibland lite löjlig i boxning.

Gäller att välja klokt

Ward är en av boxningens stora med 31–0–0 som matchlista tack vare sina framgångsrika år i den lättare viktklassen supermellanvikt, Badou Jacks viktklass. Men Erik Skoglund skulle inte tveka att möta amerikanen i en titelmatch. Som Erik klokt resonerar finns kanske inte så många bättre boxare än Ward men det finns definitivt farligare. Som knockoutmaskinen Kovalev till exempel.

Trots att Skoglund redan är uppe och nosar på de allra största matcherna säger han själv att han fortfarande har flera utbildningsår framför sig. Boxning är en komplex sport som det tar tid att lära sig behärska till fullo oavsett om man är en knockoutboxare eller en taktiker/tekniker som vinner sina matcher på överlägsen boxningsskicklighet.

Laurén tillbaka i ringen

Mikaela Laurén går sin första match efter den tunga förlusten mot Klara Svensson. En match som Mikaela måste vinna över ungerskan Szilvia Szabados för att sen satsa på att ta tillbaka den WBC-titel hon gav upp när hon bytte viktklass för att möta Klara.

Laurén är uppe i åren men har fortfarande tid att få till antingen en retur mot Klara Svensson eller en inkomstfight mot Cecilia Brækhus.

Hetaste matchen i Rosvalla är åtminstone på förhand svenskmötet mellan Sven Fornling och Naim Terbunja. Svallande känslor och mörka blickar på invägningen. Det kommer att smälla rejält i ringen.

ARTIKELN HANDLAR OM