Vännerna: ”Vi saknar Kalla”

Foto: TT
Hanna Falk.
SPORTBLADET

LILLEHAMMER/Stockholm. I Lillehammer var svenskorna långt från segern.

Nästa helg åker de till Davos, men det är nu klart att det blir utan lagkamraten Charlotte Kalla.

– Jag delar ofta rum med Charlotte och klart att jag saknar henne, säger Hanna Falk.

När damernas fristil avgjordes i Lillehammer var ingen svenska med i tätstriden. Stina Nilsson, som bröt staven i fredagens sprint, var pigg i halva det fem kilometer långa fristilsloppet men tappade sedan fart och halkade efter.

– Det kändes som att återhämtningen inte var där i dag. Jag vet inte varför det var så här i dag, säger Stina Nilsson.

I stället var Ida Ingemarsdotter snabbast av de blågula åkarna och kom tolva, 39 sekunder bakom segraren Jessica Diggins, USA som vann över norskorna Heidi Weng och Marit Björgen.

– Jag är stabil, det är väl också positivt men sedan känner jag att det saknas lite. Men det tar sig, säger Ida Ingemarsdotter.

Inga bakslag för Kalla

Charlotte Kalla ställde inte upp. Den svenska stjärnan är hemma och laddar om efter förra helgens tuffa upplevelse då hon slutade 75:a och efteråt visade sig ha drabbats av förmaksflimmer.

I torsdags tränade Charlotte Kalla igen och hittills uppges allt ha gått fint. Inga bakslag och kroppen har svarat på belastningen, men hon behöver träna lugnt ett tag till.

Men det står nu klart att hon avstår kommande helgs tävlingar i Davos.

Tävlingarna i Davos går på mellanhöjd, kring 1500-1600 meter. Det är mer krävande för kroppen.

– Det är en stress på systemet när man kommer på höjd, säger Per "Pliggen" Andersson.

Ingen stress

Kalla brukar dela rum med Hanna Falk. 27-åringen säger att hon saknar Kalla.

– Jag vill ha med henne om hon är redo för det. Hoppas att hon kommer tillbaka snabbt, men också att hon är klok och tar det i sin takt. Det var tufft, det som hände, men vi stöttar henne, säger Falk.

Även Stina Nilsson påpekar hur viktigt det är att Charlotte Kalla tar tid på sig.

– Jag vill inte vara någon som stressar på henne utan hon får ta den tiden hon behöver. Sen är hon jättevälkommen när hon är redo. Hon ska inte känna någon press från någon utan finna glädjen till att åka skidor igen, säger Stina Nilsson.

Ida Ingemarsdotter är inne på samma linje.

– Charlotte känner sig kropp väldigt väl. Hon vet exakt hur hon ska göra. Med den support hon har av Magnus (Ingesson) och "Pliggen" tror jag att hon kommer ta rätt beslut. Det viktigaste är nog att hon känner sig trygg när hon väl ställer sig på startlinjen, säger Ida Ingemarsdotter.

ARTIKELN HANDLAR OM