”Jag var ledsen… och ville bara ut”

avMats Wennerholm

SPORTBLADET

Bahta jagar ett fjärde rekord – tack vare skadan: ”Nästan positivt”

Foto: THOMAS WINDESTAM DECA TEXT&BILD

Meraf Bahta har satt nya svenska rekord i tre raka lopp.

Nu jagar hon ett fjärde i Bislett Games i Oslo.

Abeba Aregawis 4.23,07 på en engelsk mil.

– Ja, det är målet. Jag hoppas jag kan slå det, säger hon.

Efter en fjolårssäsong som blev förstörd av en fotskada, har Meraf Bahta, 27 kommit tillbaka starkare än någonsin.

I sina tre senaste lopp har det varit rekordfart varje gång. Hon har inte bara satt tre nya svenska rekord. Hon har krossat de gamla.

– Ja, nu känns det nästan positivt att den där skadan kom, även om jag kände mig ledsen just då och missade VM i Peking, säger hon.

Galans sista gren

– Det var tråkig rehabträning som jag inte var van vid eftersom jag aldrig varit skadad så länge tidigare. Jag var ledsen många gånger och ville bara ut och tävla igen. Men samtidigt fick jag bygga upp mig med mycket grundträning och nu känner jag mig starkare än någonsin. Jag är väldigt glad att jag fått en sådan start nu när jag kommit tillbaka.

Och enligt Meraf själv kunde det gått ännu snabbare, speciellt i hennes rekordlopp på 5000 meter i Rabat, där hon gick under OS-kvalgränsen med svenska rekordtiden 14.49,95.

– Ja jag blev lite trött i huvudet där och ville gärna springa 5 000 meter i Eugene eller Rom. Men min tränare (Ulf Friberg) ville att vi skulle satsa på 1 500 meter och milen här i Oslo när jag redan klarat kvalgränsen på 5 000 meter.

Därför blir det en engelsk mil i Oslo och 1 500 meter i Bauhaus-galan på Stockholms Stadion nästa torsdag.

I Oslo springer Meraf Bahta i galans sista gren. Bisletts klassiska Dream Mile är en institution i Oslo, men då enbart för herrarna. Det här är första gången som damerna fått sitt eget millopp på galan.

Det handlar om 1 609 meter och Meraf har ställt in siktet på sitt fjärde raka rekord och att gå under Abeba Aregawis svenska rekord på 4.23,07 från Bryssel i fjol.

5 000 meter i OS oklart

Och i den form hon är i dag är det troligt att hon slår det. Hon har aldrig sprungit en engelsk mil tidigare, men hennes personliga rekord på 1500 meter är 4.01,34. Det är bara att räkna själva.

– Ja, jag hoppas att jag ska kunna klara det. Jag ska försöka hänga på de andra tjejerna.

Det är en Meraf Bahta sprängfylld av självförtroende som sitter på hotellet i Oslo och blickar framåt. Inte bara mot det här loppet, utan kommande EM i Amsterdam och OS i Rio.

Och det är inte säkert att det blir 5 000 meter i OS.

– Nej, jag hoppas klara kvalgränsen även på 1 500 meter. Jag har tänkt att dubblera i EM om det blir final direkt på 5 000 meter. Sedan ska jag bestämma hur det blir efter det. Det går inte att dubblera i OS eftersom tidsprogrammet är för tight.

FRIIDROTTARNAS OS-FORM

Meraf Bahta, 1500/5000 meter

Form

Kommentar: Tre nysatta svenska rekord på lika många lopp talar för sig själv. Och det är först i OS i augusti den verkliga toppformen ska komma.

Michaela Meijer, stavhopp

Form

Kommentar: Nysatt personligt rekord med 4.61 och två hyfsade försök på svenska rekordhöjden 4.71. En rivstart.

Sarah Lahti, 10 000 meter

Form

Kommentar: Nysatt svenskt rekord på 10 000 som gav klartecken till OS direkt. Bara 21 år och massor av potential.

Daniel Ståhl, diskus

Form:

Kommentar: Kastade 82,67 i italienska Bellinzona i måndags. Längsta kastet på två år, men krävs en bit över 83 för att få en OS-­biljett.

Kim Amb, spjut

Form

Kommentar: Kastade 82.67 i italienska Bellinzona i måndags. Längsta kastet på två år, men krävs en bit över 83 för att få en OS-biljett.

Form

Kommentar: Har varit stabil i sina senaste Diamond League-tävlingar, men utan att nå längderna från USA i våras.

Erika Kinsey, höjdhopp

Form

Kommentar: Hoppade 1.90 i säsongspremiären i Florida med kort ansats. Det blev 1.87 i Lund senast. Måste upp några centimeter för att få klartecken av SOK.

Melker Svärd Jacobsson, stavhopp

Form

Kommentar: Öppnade säsongen med 5.70 i USA redan i april och kvalificerade sig för OS i Rio.

Michel Tornéus, längd

Form

Kommentar: Har inte varit i närheten av åtta meter i sina tre första tävlingar. Det har blivit 7.82 som bäst. OS-kvalgränsen är 8.15.

EJ TÄVLAT UTOMHUS ÄN

Khaddi Sagnia, längdhopp

Sofie Skoog, höjdhopp (utedebut i Oslo i kväll)

Angelica Bengtsson, stavhopp

Emma Green, höjdhopp

Ebba Jungmark, höjdhopp

ARTIKELN HANDLAR OM