Varningssignalen – som Norge missade

Oslo/Stockholm. Salvan som Therese Johaug använda var av allt att döma märkt med ordet "doping".

Det kan komma att ge en strängare påföljd för norskan.

– Detta är en av sakerna som är viktiga för oss att reda ut, säger Britha Rökenes på Antidoping Norge enligt VG.

Therese Johaug berättade med tårar i ögonen hur hennes svåra munsår inte kunde botas med de mediciner den norska läkaren Fredrik Bendiksen hade med sig till träningslägret i Livigno.

Den erfarna landslagsläkaren gick då till ett lokalt apotek och köpte två salvor, varav den ena var Trofodermin.

Johaug testade den ena utan önskvärd effekt och gick därför på plan B.

– Jag frågade Fredrik (läkaren) och vi var eniga att jag skulle pröva den andra. Jag frågade om den stod på dopningslistan och han sa nej. Jag litade hundra procent på det, säger Johaug.

Läkarens aktsamhet har ifrågasatts kraftigt av svenska experten Bo Berglund och nu väcks än större frågetecken kring hur Bendiksen kunde missa att krämen innehöll det otillåtna medlet clostebol.

”Tydlig förbudsskylt”

I Italien säger nämligen lagen, sedan 2003, att alla mediciner som innehåller något dopningspreparat måste vara märkt med en varningsskylt. När norska TV2, via ombud, köpte just den aktuella medicinen är kartongen tydligt märkt med "DOPING" och en förbudsskylt. Enligt kanalen finns märkningen på förpackningen men inte på själva tuben med salvan.

När Sportbladet når apoteket kan farmaceuten inte minnas den norska läkaren, men säger att deras produkter alltid säljs i sin förpackning, vilket talar för att läkaren lämnade affären med en kartong märkt "doping".

– Vi säljer alltid tuben i förpackningen och det är alltid med en följesedel. Om det är dopningsklassat så står det på följesedeln, säger farmaceuten till Sportbladet.

"Kan inte minnas varningen"

På presskonferensen kommenterade Bendiksen förpackningen med att han "inte läst bipacksedeln men däremot läst på asken".

När han sedan fick se en bild på förpackningen säger han:

– Jag kan inte minnas att jag såg en sådan trafikskylt på förpackningen jag fick utlämnad. Jag kan inte minnas att det stod vare sig utanpå förpackningen eller på själva tuben, säger läkaren och understryker att han själv skulle vilja se att Johaug helt blev frikänd.

För Sportbladet bekräftar Anders Solheim, chef för Antidopning Norge som är de som bestämmer Johaugs påföljd, att mycket tyder på att skidåkaren har använt Trofodermin på det sättet som hon beskriver.

– Jag kan bekräfta att den substansen som är utövaren har uppgivit har hittats i utövarens urinprov som är analyserat på laboratorium här i Norge, säger Anders Solheim.

"Viktigt att värdera"

Hur stor mängd har ni hittat?

– Som vår medicinska chef informerat om (på presskonferens under eftermiddagen) så kan mängden samstämma med förklaringen att det varit en kräm som är påförd.

Hur ser tidsprocessen ut framåt?

– Vi ska klarlägga allt fakta i målet. Om det tar tre, fyra eller sex veckor är för tidigt att säga nu. Det beror på vad som kommer fram i de undersökningar som ska göras.

Påföljden kan alltså bli klar som tidigast i slutet av oktober.

Men vad betyder det att det verkar ha funnits tydliga dopningsvarningar på förpackningen och bipackssedeln? Enligt Britha Rökenes, också på Antidoping Norge, är detta något de ska väga in i hela bedömningen av Johaugs ärende.

– Detta är en av sakerna som är viktiga för oss att reda ut för att värdera en eventuell påföljd. Mer än det kan vi inte kommentera, säger Rökenes enligt VG.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.