Pridefärger på bilen – då lämnade sponsorn

SPORTBLADET

Rallycrossföraren Viktor Johanssons sponsor hoppade av efter ställningstagandet

1 av 2 | Foto: Ida Eklund
Viktor Johansson målade om sin bil i regnbågsfärger i vintras

Viktor Johansson valde att stötta sina homosexuella vänner med regnbågsfärger på sin rallycrossbil.

Då valde en av hans sponsorer att avsluta samarbetet.

– Han frågade om jag skulle ha de där jävla färgerna på bilen, säger Viktor till Sportbladet.

Viktor Johansson, 25, från Älvsbyn i Norrbotten har tävlat i rallycross sedan 2012. På meritlistan har han både silver och brons på SM.

Inför SM-deltävlingen i Piteå i vintras valde han att stötta sina homosexuella vänner genom att måla regnbågsfärgern över bilen.

– Jag ville stödja dem på ett enkelt sätt och visa att jag tycker de är tuffa. Många tyckte det var coolt att jag hade pridefärgerna på bilen, säger Viktor till Sportbladet.

"Är han så dum så.."

Men alla tyckte inte det var lika positivt. Viktor möttes av många aggressiva röster efter ställningstagandet och på tävlingar fick han många negativa kommentarer mot sig.

Men det slutade inte där.

Bara en vecka efter deltävlingen i Piteå fick han beskedet att en av hans sponsorer hoppat av på grund av den nymålade bilen.

– En teamkollega hade pratat med sponsorn som hade frågat om jag "skulle ha de där jävla färgerna på bilen". Då ville han inte sponsra mig något mer. Jag har inte kontaktat honom och frågat, är han så dum så får det vara, säger Viktor.

Vill inspirera andra

Just nu är Viktor och tävlar i "Norrlandsveckan" där den andra deltävlingen i morgon körs i Piteå. Han har fått många positiva reaktioner på sitt ställningstagande från andra aktiva men enligt honom själv är HBTQ-frågor fortfarande "tabu" inom den mansdominerade motorsporten.

– Det är ingenting som pratas om men då är det bra att det händer någonting.
Kommer pridefärgerna sitta kvar på bilen framöver?

– Ja självklart. Jag hoppas egentligen att om jag kan inspirera en enda människa att våga stå upp för sig själv så är det värt alla pengar jag har tappat på det och allt jobb jag har lagt ner, avslutar Viktor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Motorsport

Rallycross