Hon kan ta första medaljen sedan 96

SPORTBLADET

Supertalangen har atletiska föräldrar med kapital

1 av 2 | Foto: Vashti Cunningham, vinner amerikanska juniormästerskapet på 1,94.

USA har inte vunnit OS-guld i höjdhopp på två decennier, men har aldrig fått fram en hoppare som Vashti Cunningham.

Hennes mamma var ballerina, hennes pappa quarterback.

Själv är hon 18 år och världsrekordinnehavare.

I maj 1993 hölls ett vräkigt bröllop i Atlantic City. På gästlistan till Trump Taj Mahal Casino Resort stod Whitney Houston, Evander Holyfield och 800 andra namn.

Den amerikanske quarterbacken Randall Cunningham sa ja till sin sydafrikanska ballerina Felicity deJager. Till pressen berättade kändisparet om sin längtan efter barn.

I januari 1998 föddes dottern Vashti och sällan har ett barn haft en tydligare framtid utstakad. Hon var en flicka med genetiska och ekonomiska förutsättningar att bli elitidrottare. För att ge det sista lyftet la pappa Randall allt annat åt sidan – till och med den kristna rapgrupp som han var producent för – för att träna dottern i friidrott.

Resultaten är uppseendeväckande

I april 2015 tävlade en 17-årig Vashti Cunningham i en småtävling i Kalifornien. Hon rev på den personliga rekordnivån 1,91, men i stället för att försöka vidare sparade hon ett hopp och begärde upp ribban på amerikanskt skolrekord, 1,94. Sedan gled hon över.

I augusti samma år upprepade hon tricket i Panamerikanska spelens juniorklass. Efter två rivningar sparade hon sista hoppet till 1,95 – och klarade. Nytt rekord och guld till Vashti inför en jublande Randall.

Dave Kerin, höjdhoppsansvarig i det amerikanska friidrottsförbundet, häpnade över tonåringens speciella psyke.

– Visa mig en resultatlista där en elitidrottare är nere på sitt sista hopp, höjer ribban till sitt personliga rekord och sedan klarar och jag ger dig alla pengar jag har i plånboken, sa han enligt Washington Post.

Kan ta medalj i OS

Vashti har fyllt arton nu och borde ha sin bästa tid som höjdhoppare om ett decennium. Men årets första större tävling visar att hon inte bara behöver hoppas kvala in till OS i Rio, utan att hon redan kan ta medalj.

Lördagen den femte mars hoppade Cunningham 1,99 i amerikanska inomhusmästerskapen. Personbästa med fyra centimeter och nytt inomhusvärldsrekord för juniorer.

Far och dotter tjöt av glädje och Dave Kerin, han med plånboken, höll inte igen med orden den här gången heller:

– Folk pratar om en bra fotbollsspelare och kallar honom en-på-ett-decennium. Hon är en-på-en-livstid, sa han enligt Washington Post.

ARTIKELN HANDLAR OM