Kim Ambs knall: Klarade OS-gränsen

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Kim Amb.
SPORTBLADET

Efter 79,36 i EM-finalen gav Kim Amb upp OS.

När han vaknade nästa dag bestämde han sig ändå för att ge det e-t-t försök till.

I dag dundrade han på med sitt näst längsta kast i karriären.

– Jag är sjukt lättad och lycklig, säger 25-åringen.

Kim Amb misslyckades med att kvala till OS under pågående EM i Amsterdam där han tog sig till final på ett kast på 80,70.

I finalen slutade han sjua, då blev det 'bara' 79,36.

Efter mästerskapet kändes OS avlägset för 25-åringen som hade ett årsbästa på 82,76 – 24 centimeter från SOK:s kvalgräns.

Två dagars tävlande hade slitit.

"Hade inte tänkt prova"

– Jag tänkte inte prova en gång till. Men sedan sov jag på saken och tänkte att det bara är att kriga på. Jag gör ett försök till, så har jag gjort allt jag har kunnat. Jag har laddad för det här i fyra år och tänkte att det kan inte vara slut, säger Amb som var med i London-OS för fyra år sedan.

Och på en tävling i Karlstad i dag fick han överraskande i väg ett superkast på 84,32 i första omgången. Långt över kvalgränsen på 83 meter.

– Det är helt otroligt. Jag är sjukt lättad och lycklig. Det känns som att jag vunnit något jättestort. En stor sten som släppte, säger Amb som fått stora delar av säsongen förstörd av en skada.

– Det här är så stort, även om det bara handlar om en kvalgräns. När man har en speciell längd man måste klara så sätter det sig som ett block.

"Vilken hjälte"

Både du och Michel Tornéus klarade kvalgränsen i sista timmen. Har du sett vad han gjorde i Sierra Nevada?

– Ja, jag såg. Vilken jävla hjälte han är. Vi delade rum i EM och jag såg hur missnöjd han var efter silvret. Jag vet att den killen har så mycket i sig.

Hur tror du att landslaget kan påverkas av att två personer klarar gränsen så här sent?

– Vi har haft ett krigartema under hela EM, om att aldrig ge upp. Jag tror att det här är stort. Och ju fler folk vi får till OS desto bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott