Här är damernas OS-trupp i handboll

SPORTBLADET

De får åka till Rio – hon ersätter skadade stjärnan

Foto: Carin Strömberg

Bara dygnet innan OS-truppen togs ut kom chockbeskedet att stjärnan Johanna Ahlm missar turneringen.

I dag blev det klart vem som blir hennes ersättare: Carin Strömberg, 25.

– Jag tror det här kan bli hennes genombrott på den här nivån, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Bara ett dygn innan OS-truppen skulle presenteras fick Sveriges nye förbundskapten Henrik Signell ett riktigt mardrömsbesked.

Nyckelspelaren och erfarne niometersspelaren Johanna Ahlm, med 140 matcher och 460 mål i blågult, drog av korsbandet på landslagets förläger på Bosön förra veckan och nu står det klart att 28-åringen missar både OS och EM senare i vinter.

Den stora frågan inför dagens slutgiltiga OS-trupputtagning? Vem som ska bli Ahlms ersättare.

Först OS – sen proffs

Valet föll, inte helt oväntat, på 22-åriga Carin Strömberg som efter 17 år i Nackalaget Skuru nästa säsong tar klivet ut i proffslivet till danska Viborg.

– Hon har gjort det mycket bra under sin tid här i landslaget och hon står för viktiga saker i en grupp. Med tanke på skadan på Ahlm så öppnar det upp för Carin. Det ska bli jättespännande att se henne i den här miljön. Jag tror hon kan få sitt stora genombrott på den här nivån, säger Henrik Signell.

Carin Strömberg gjorde VM-debut i vintras i Danmark, men fick där inte mycket speltid. Mycket talar för att hon i Rio kommer få en tyngre roll.

– Fortsätter Carin att göra det lika bra som hon gjort hittills så kommer hon få speltid, säger förbundskaptenen som samtidigt poängterar att Jenny Alm kan gå in och avlasta på niometerspositionen.

"Doldis" tar plats

Ett annat bakslag sedan tidigare var bär Skurus Emma Hawia Svensson skadade sig så pass illa i SM-finalen mot Sävehof att hon drog av korsbandet. Inget OS för henne heller med andra ord.

Sävehofs Emma Ekenman-Fernis och Danmarksproffset Michaela Ek har lyfts fram som de främsta utmanarna att ersätta spelaren, och valet föll på den sistnämnda på positionen som högersexa.

– Skadan på Emma Hawia Svensson var jättetråkig, hon hade varit högaktuell annars.

– Michaela är en doldis för många. Men hon har tagit stora steg och flyttade till Danmark inför detta året. Hon har gjort det bra där och varit stabil och lojal under träffarna vi haft här. Så det känns bra att hon får chansen.

"Det är målet"

Henrik Signell är efter omständigheterna nöjd med sin trupp och säger så här om vad han tror landslaget kan uträtta i OS:

– En semifinalplats känns som ett bra slutmål. Men det gäller att få till det. Det är sju, åtta, nio lag som kan slå varandra och vi är ett av dem. Vi kan gå riktigt långt men vi kan också åka i en kvartsfinal. Om man inte gör en bra match där kan man åka tidigt samtidigt som man kan ha gjort en bra turnering rent prestationsmässigt.

– Men semifinal är det vi siktar på, säger Henrik Signell.

Sverige spelar i OS i grupp B och möter där Argentina, Frankrike, Nederländerna, Argentina och Sydkorea.

Herrarnas OS-trupp tas ut på onsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM