Festen ska rädda rallyt

avAnna Andersson

Publicerad:

Kan vara sista om det vill sig illa

1 av 2

Årets Svenska rally kan vara det sista.

Men efter tidernas fest vill förarna ha tävlingen kvar.

– Alla har visat att rallyt bör vara kvar i VM, säger Pontus Tidemand.

Svenska Rallyt kämpar för sin överlevnad och för ett nytt VM-kontrakt. Inför tävlingen tvingade det milda vädret arrangören att stryka ett stort antal sträckor, men lagom till starten i fredags kom snön och helgen har bjudit på fina förhållanden.

Dessutom har fansen ställt upp och skapat feststämning i den snötäckta skogen. Det sägs att så mycket som 50 000 åskådare har tagit sig ut i skogen under de två dagarna.

– Det har varit fantastiskt mycket folk och de har verkligen bjudit på sig själva, säger Pontus Tidemand.

– Det har verkligen känts som ett vinterrally och alla har ställt upp. Arrangören har gjort ett enormt jobb, åskådarna har skapat feststämning överallt och alla ställer verkligen upp för att göra det till en rallyfest. Jag hoppas verkligen att rallyt får vara kvar i VM för häftigare sträckor kan du inte köra under vintern, ingen annanstans i världen. Jag tror och hoppas att de som bestämmer inser att Svenska rallyt hör till VM.

Ta in försprånget

Inför dagens avslutande sträcka ligger Skodaföraren tvåa i WRC2, 17,9 sekunder efter ledaren Elfyn Evans från Storbritannien.

– Det ska inte gå att hämta in det på en sträcka som är 15 km lång. Det är lite otur för mig att de strukit så många sträckor den sista dagen, säger Tidemand.

– Även om det inte ska gå att ta in det försprånget så ska vi ge allt, det kan hända någonting.

Skulle du vara nöjd med en andraplats?

– Detta är min första tävling i WRC2 i år och man måste titta på mästerskapet också. Vi tappade mycket tid under den första dagen, men har kört in en hel del så vi måste vara nöjda. Klarar vi en andraplats är det bra.

I WRC behåller Sebastien Ogier, VW, ledningen inför avslutningen. Fransmannen som leder VM hade en tuff dag där han fick gå ut först.

– Vi har verkligen gett allt i dag, från den första till den sista metern. Vi var medvetna om att vi skulle tappa mycket tid på ett par sträckor eftersom det har snöat under natten och vi fick sopa banan åt de andra, säger de senaste årens världsmästare.

– Det är naturligtvis bra att ha ledningen inför den avslutande sträckan och vi har kommit klart närmare vår tredje seger i Sverige.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM