Amerikansk friidrottsstjärna dopningsavstängd

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Getty Images

Han blev historisk när han klarade av en Jesse Owens-trippel på de amerikanska universitetsmästerskapen 2016.

Men nu stängs den regerande VM-silvermedaljören i längdhopp Jarrion Lawson, 24, för att ha testat positivt för dopning.

Längdstjärnan skyller på att han ätit kontaminerat kött.

2016 blev Jarrion Lawson historisk som den första amerikanske universitetsfriidrottaren sedan Jesse Owens att vinna längd, 100 meter och 200 meter vid samma NCAA-mästerskap.

Samma år följde han upp med en fjärdeplats i längdhopp vid OS i Rio följt av ett VM-silver i samma gren i London i fjol.

Används på boskap

Men nu svärtas den amerikanske längdhopparens karriär ner. Athletics Integrity Unit, som handar alla dopningsärenden i friidrottsvärlden, meddelar att Lawson stängs av under utredning efter att ha testat positivt för Trenbolon den andra juni.

I år har Lawson vunnit de amerikanska inomhusmästerskapen. Hans sista tävling var Diamond League i London där han slutade trea på årsbästat 8,25. Den 3 augusti informerades han om det positiva provet.

Trenbolon är en anabol steroid som normalt sett används för att öka muskelmassa hos boskap. Den var också en del av den steroid-cocktail som de ryska idrottarna tog under OS 2014, skriver AP.

Via sin agent Paul Doyle har Lawson publicerat ett uttalande där han menar att han fått i sig Trenbolon via kött som injicerats med trenbolon.

– Vi är säkra på att vi kan bevisa att substansen kommit in i min kropp genom kontaminering, säger Lawson i ett uttalande.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Dopning