Niva nominerad till Stora Journalistpriset

avMattias Karlsson

Sportbladets Erik Niva är en av landets mest prisade sportjournalister.

Nu är han nominerad till Stora Journalistpriset 2018.

Det är i kategorin Årets Förnyare för integrationsberättelserna som utgått från hans samling av 700 fotbollströjor.

En månad innan det svenska valet i september 2018 inledde mångåriga Sportbladet-medarbetaren Erik Niva, 39, en ny serie på den sociala plattformen Instagram: ”Om prick 31 dagar lär Sverige förändras för gott, och när vi nu bestämt oss för att vara fixerade vid migrationsdebatten är det en sak jag vill passa på att få sagt innan dess.”

Sedan fick följarna ett människoöde om dagen, en fotbollsspelare och en person vars familj lämnat hemlandet och etablerat sig i ett nytt.

Varje inlägg bildsattes med en fotbollströja ur hans privata samling bestående av totalt 700 fotbollströjor.

”Den här serien är väl rätt och slätt ett försök att flytta den mekanismen från omklädningsrummet till sociala medier, att bygga en sorts förståelse genom namnen på olika fotbollströjor och historierna de bär”, har Niva tidigare sagt.

Verktyg för att förstå omvärlden

Erik Niva tog ännu en gång det journalistiska berättandet ut med ny metodik och på nya vägar, han berättade om omvärlden genom fotbollen.

– Jag har stått och messat om det här på väldigt många sätt under väldigt lång tid. Det här var väl en metod för att förhoppningsvis göra något lite nytt och lite annorlunda och inte bara upprepa sig själv hela tiden, säger Erik Niva.

– Jag tror ju så oerhört starkt på fotbollen generellt som en genväg för att förstå världen och livsvillkoren för människor som bor där. Fotbollströjorna i sig blev ytterligare ett verktyg och påskynda den där processen lite.

Erik Niva sammanfattar också nomineringen i ett nytt inlägg under tisdagen (se nedan).

Även Aftonbladets Jenny Svenberg Bunnel är nominerad i samma kategori för sin tecknade nyhetsjournalistik.

Tisdag den 20 november delas priset ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Erik Niva