Charlotte Kallas OS-dröm: ”Svårt att låta bli...”

Skidstjärnan öppnar för delaktighet om Sverige för OS

avPetra Thorén

Foto: Peter Wixtröm
Charlotte Kalla hoppas på ett OS och kan tänka sig att vara delaktig.

BRUKSVALLARNA. OS i Sverige 2026?

Charlotte Kalla hoppas och öppnar för att engagera sig mästerskapet om det blir aktuellt.

– Det skulle vara svårt att låta bli att inte vara med i något projekt när det är något så positivt som ett olympiskt spel, säger skidstjärnan.

Stockholm har av IOK (Internationella skidförbundet) valts ut till en av tre slutkandidater att arrangera OS och Paralympics 2026. Motkandidater är kanadeniska Calgary och italienska Milano.

Men turerna efter beskedet har varit många. Den nytillträdda blå-gröna alliansen i Stockholms stadshus stängde dörren för att arrangera ett OS 2026, men SOK vägar ge sig och har förklarat att OS inte kommer att kosta Stockholm en enda skattekrona.

Informationen har satt nytt ljus på frågan som lär fortsätta att debatteras.

En av dem som håller tummarna för ett mästerskap på svensk mark är OS-drottningen Charlotte Kalla.

Skidåkaren, som framgångsrikt deltagit på tre olympiska mästerskap, ser flera fördelar med ett arrangemang i Stockholm.

– Det skulle vara en stor tillgång. Ser man det i ett större perspektiv, som att få kabla ut bilder av Sverige, så vore det bästa exponeringsfönstret. När man har sett planen inser man att det kommer att finnas anläggningar som kan gynna vinteridrott många år framöver. Att kunna ha anläggningar betyder mycket för rekryteringen och att det inte bara blir haussat mot OS, säger Charlotte Kalla och pekar på fördelar:

– När man ser hur man tänker kring hållbarhet med boende och hur man ska nyttja arenorna, som inte bara kommer vara där för stunden, så blir man positiv. Det behövs för att barn och ungdomar ska få drägliga förutsättningar för träningar och med tider i hallar. En längdarena i Stockholm vore riktigt värdefullt för framtida skidåkare.

Foto: Peter Wixtröm
Charlotte Kalla på läger i Bruksvallarna.

Skidåkaren, som Sportbladet träffade under onsdagen i samband med landslagets läger i Bruksvallarna i de svenska fjällen, pekar på hälsoaspekterna för det svenska folket. Faktorer som kan påverka politikerna till att ge sitt stöd.

– De måste få ut människor i rörelse och lägga grunden tiden. Ju tidigare man kan få folk att inte vilja vara utan den dagliga motionen, ju säkrare kommer det att skapas vanor och ett friskare folk i slutändan, säger hon.

Blir ingen sprintstafett med Stina Nilsson

Hon har inte varit involverad i OS-ansökan på något sätt, men öppnar för att engagera sig i framtiden efter karriären om OS landar på svensk mark. Charlotte Kalla kommer att vara 38 år i samband med OS 2026 och har då avslutat sig aktiva skidkarriär.

– Det är svårt att säga, men det skulle vara svårt att låta bli att inte vara med i något projekt när det är något så positivt som ett olympiskt spel, säger hon.

För Charlotte Kalla väntar inget OS i vinter utan VM i Seefeld och uppladdningen pågår för fullt.

När det kommer till mästerskapet står det redan nu klart att Charlotte Kalla väljer bort medaljchansen sprintstafett, distansen som hon och Stina Nilsson tog OS-silver i under OS i februari.

– Det blir ingen sprintstafett. Men det finns bra många andra distanser på schemat. Skiathlon är första distansen, 10 klassiskt blir ruggigt – och stafetten...., säger Charlotte Kalla och ser förväntansfull ut.

Det är inte svårt att välja bort en medaljchans?

– Jag har gjort det tidigare mästerskap och det har varit framgångsrikt så jag följer den planen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

Stockholm

IOK