Villa Lidköping storfavorit till SM-guldet

7 av 14 tränare tror på det stjärnspäckade laget

avStefan Holm

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN
Övre raden från vänster: Roland Nyström, Tellus, Mattias Sjöholm, Motala, Joakim Björkman, Frillesås, Esa Määttä, Sirius, Ari Holopainen, Vänersborg, Patrik Johansson, Vetlanda, Joakim Forslund, Falu BS. Nedre raden från vänster: Björn Eriksson, Broberg, Michael Carlsson, Västerås, Magnus Edlund, Sandviken, Magnus Olsson, Edsbyn, Johan Sixtensson, Villa Lidköping, Misha Pasjkin, Hammarby, Svenne Olsson, Bollnäs.

UPPSALA. Elitseriepremiär i bandy.

Då hamnar all press på Villa Lidköping.

– Vi tar gärna favoritskapet och siktar naturligtvis på att vinna, säger lagkaptenen David Karlsson.

På fredag tjuvstartar elitserien i bandy då Villa Lidköping tar emot Tellus i Sparbanken Lidköping arena.

Mycket talar för att Villa även kommer att spela säsongens sista match, den 23 mars 2019. Det är då SM-finalen avgörs på Studenternas IP i Uppsala.

Under onsdagens upptaktsträff redovisade Svenska bandyförbundet en enkät med 228 spelare och ledare och inte mindre än 51 procent av de tillfrågade tror att Villa blir svenska mästare för första gången.

Sandviken, som enligt de verkliga experterna ska utgöra det största hotet, får endast 16 procent av rösterna och sedan följer Hammarby med 11 procent. Endast nio procent tror att Edsbyn försvarar sin titel.

Tunga nyförvärv

Villa Lidköpings redan namnkunniga trupp har inför säsongen spetsats med landslagsduon Johan Löfstedt och Joakim Andersson, som hämtades från Vetlanda.

Att Villa inte bara har ett bra lag på pappret framgick med all tydlighet när klubben vann World Cup under den gångna helgen.

Favoritskapet stärktes om möjligt ytterligare när de 14 elitserietränarna avslöjade sina finaltips. Den ende som inte tippade att Villa tar sig till SM-final var, just det, Johan Sixtensson. I hans spåkula gör Hammarby och Sandviken upp om SM-guldet.

– Vi kan ju inte spela utomhus, motiverar Villa-tränaren, väl medveten om att klubben tvingas bort från sin hemmaborg när Melodifestivalen och Brolle Jr kommer till Lidköping.

– Det är mer omgivningen än vi själva som pratar om favorittrycket. Vi är sansade även om vi hela tiden vill högre. Det kan hända så mycket, speciellt i en semifinal, fortsätter Sixtensson.

Misslyckat försök

Det var ett misslyckat försök att dämpa förväntningarna och internt redovisar Villa-tränaren ett annat mål. Hans spelare ser bara en slutscen på säsongen och det är att de står där med SM-bucklan.

– Vi ser oss själva stå högst upp och tar gärna favoritskapet. Jag tycker att vi har det mesta på plats. Det är små marginaler men naturligtvis siktar vi på att vinna, säger lagkaptenen David Karlsson.

Av de övriga 13 tränarna tror sju att Villa Lidköping vinner sitt efterlängtade SM-guld.

– De har jobbat hårt under en lång tid och har alla ingredienser för att vinna, säger Svenne Olsson, förbundskapten och Bollnäs-tränare.

Bajen tror på guld

Av tränarna är det bara tre som tror att deras egna lag lyckas fullt ut.

– Får vi ut maximalt i gruppen är det ett realistiskt mål, säger Hammarbys Misja Pasjkin.

– Vi ska utvecklas och vara med och fajtas när det är dags, säger Michael Carlsson, tränare i Västerås.

– Vi ska göra allt vi kan och vill tillhöra toppen i svensk bandy, säger Sandvikens Magnus Edlund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM