Får ny yrkestitel om Villa Lidköping blir svenska mästare

Jonas Johansson:  Villa–Hammarby skulle vara en häftig final

avStefan Holm

Publicerad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON/BILDBYRÅN
Jonas ”Sparris” Johansson, klubbchef i Villa Lidköping.

Är Johan Löfstedt och Joakim Andersson de sista bitarna i guldbygget?

Villa Lidköpings klubbchef vill gärna tro det.

– Det har funnits otroligt fina uppsättningar av lag men ju nu är det vi som har det, säger Jonas ”Sparris” Johansson.

När Jonas Johansson i augusti 2008 tillträdde jobbet som klubbchef var Villa Lidköping en förening med både ekonomiska och sportsliga problem.

Tio år senare har ”Sparris” blivit en symbol för en klubb som på alla områden har blivit en förebild inom svensk bandy.

Enligt Svenska bandyförbundets elitenkät tycker nästan hälften av spelarna, 44 procent, att det är roligast att spela matcher i Sparbanken Lidköping arena, där publiksnittet har mer än fördubblats. En fjärdedel av de tillfrågade anser att Villa spelar roligast bandy och nästan lika många, 23 av 100 spelare, medger att de gärna skulle spela för klubben.

Dessutom kommer Villa Lidköping vinna SM-guld 2019, tror 51 procent av de verkliga experterna.

Tränaren vill undvika pressen

Av de 14 elitserietränarna är det bara Johan Sixtensson som inte har med Villa i sitt finaltips.

– Det ligger i hans natur, tror jag. Han är ju västgöte. Vi vill inte sticka ut och ska vara alla till lags, säger Jonas ”Sparris” Johansson om sin tränare.

Ditt finaltips?

– Villa–Hammarby skulle vara en jäkligt häftig SM-final och bli en härlig publikfest. Det är två lag som inte har jätteerfarenhet av att vinna titlar och det finns en hunger i båda klubbarna. Edsbyn, Sandviken och Västerås har ju abonnerat på titlar de senaste decennierna.

Villa Lidköping spelade SM-finalerna 1975, 1983, 2012 och 2016 men kan ännu inte titulera sig svenska mästare. Säsongen 2018/2019, då landslagsmännen Johan Löfstedt och Joakim Andersson har anslutit till ett redan stjärnfyllt lag, tror de flesta att det är dags.

Vann World Cup

”Sparris” har inga synpunkter på att all press ligger på Villa Lidköping inför fredagens seriepremiär mot Tellus.

– Nej. Vi har ju jobbat ganska länge med att etablera oss som ett topplag utan att för den skull sätta upp ett årtal vi ska vinna. När vi är mogna för att vinna titlar kommer vi vinna titlar och vi är ganska bra på spåret. Vi har haft åtta-nio säsonger med minst semifinalspel, har samlat på oss erfarenhet från två SM-finaler under 2000-talet, en Svenska cupen-titel och nu en World Cup-titel. Vi har en extremt bra mix i laget, vilket är svårt att få till. Det känns bra, men om ett-två år är peaken över för den här sammansättningen.

På pappret måste Villa Lidköping ha ett av de bästa lag som har funnits inom svensk bandy...

– Vi har ett antal unga jättelovande spelare från egna led, etablerade spelare som spelat för oss i sex-sju säsonger och fantastiska spetskvaliteter i spelare som Johan Esplund, Johan Löfstedt, David Karlsson, Jocke Andersson, Martin Johansson, Jesper Eriksson... Ja, det går att räkna upp ganska många. Genom åren har det funnits många otroliga lag som kan mäta sig med det gäng vi har nu. Boltic hade fantastiska uppsättningar under 1980-talet, Västerås har haft otroliga lag under 1990– och 2000-talen och Sandviken har haft det i decennier. Det har funnits många fina uppsättningar av lag, men minnena bleknar fort och just nu är det vi som har det. Vi har en bra möjlighet att utmana (om guldet). Jag ser Hammarby, Sandviken och kanske Västerås som främsta utmanare.

Vad skulle ett SM-betyda för dig?

– Det är klart att det skulle betyda enormt mycket. När jag som nyanställd gjorde min första intervju sa jag att vi skulle vinna SM-guld. Då var det ganska många som skrattade åt mig, för det året var det knappt att vi hängde kvar. Det kanske var lite naivt, men jag hade en stark tro på vad vi skulle åstadkomma och hela föreningen har slitit enormt. Det här är på intet sätt någon one-man show.

Vid ett SM-guld får du byta titel...

– Ja, då får jag kalla mig klubbdirektör. Det har styrelsen sagt, säger Jonas Johansson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM