Rosbergs mäktiga seger

avAnna Andersson

SPORTBLADET

VM-tvåan tog in sju poäng på ledaren Lewis Hamilton i säsongens näst sista lopp

Foto: Reuters

Nico Rosberg var tvingad att vinna.

Det gjorde han.

– Jag är så otroligt glad, säger VM-tvåan.

Mercedes Nico Rosberg hade pole position i Brasiliens GP och han tog också ledningen. Bakom honom jagade hans teamkollega, VM-ledaren Lewis Hamilton, som kom allt närmare och på det 27:e varvet satsade britten på en omkörning.

Då gjorde han ett misstag.

– Det var ett fantastiskt lopp, det var roligt att köra, men jag gjorde en felbedömning i mitten av loppet, säger Lewis Hamilton efter loppet.

Kostade segern?

Det kostade honom ett par sekunder och möjligen också segern. Han tog upp jakten på Rosberg igen, men han kom aldrig om. De båda Mercedesbilarna följdes åt in i mål, men Rosberg vann loppet och tog in sju poäng i kampen om VM-titeln.

– Det var en otroligt härlig helg. Jag har trivts i bilen hela tiden, under alla träningspass, kvalet och racet, säger Rosberg på presskonferensen.

– Jag kunde attackera, bilen hade en bra balans och då är det roligt att köra. Starten var egentligen perfekt, men sedan var det väldigt svårt att köra eftersom däcken slets otroligt snabbt och bakom jagade Lewis mig hela tiden.

Lärt av misstaget

Han berättar att han frösökte hålla ett avstånd på någon sekund för att minska risken för att Hamilton skulle attackera med hjälp av DRS.

– Jag försökte verkligen att trycka på, men utan att göra några misstag, säger Rosberg.

– Jag lärde mig av misstaget jag gjorde i Austin, då gjorde jag ett fel i det avglörande läget och tappade segern. Det gjorde jag inte i dag och det glädjer mig. Då har jag kommit ett steg till.

17 poäng inför finalen

Williams Felipe Massa slutade på plats tre i sitt hemmalopp och McLarens Jenson Button var fyra Sebastian Vettel, Red Bull, femma och Fernando Alonso, Ferrari, sjua.

Lewis Hamilton leder nu VM med 17 poäng. Säsongens avslutande lopp avgörs i Abu Dhabi den 23 november och då delas det ut dubbla poäng, men för att Rosberg ska vinna titeln räcker det inte för honom att vinna loppet, om Hamilton slutar tvåa bakom tysken är han ändå världmästare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1