Tennis

Holm: Nu är han större än Federer och Agassi

Av: 

Jörgen Källström

SPORTBLADET

Novak Djokovic vann Australian Open och har nu vunnit åtta Grand Slam-titlar.

Om det är stort?

Fråga legendarer som John McEnroe och Mats Wilander.

I dag fick de ytterligare en överman.

Sportbladets Stefan Holm.
Sportbladets Stefan Holm.

Inför Australian Open stack jag ut hakan exakt 0,0034 millimeter och tippade Novak Djokovic som mästare.

I slutet av första set i finalen mot Andy Murray trodde jag att jag skulle få fel.

Ni kanske såg det själva, hur serben tappade balansen och skadade högertummen, som klämdes under racketen. Världsettan hade uppenbara problem, skakade på handen och huvudet och fick behandling i det följande sidbytet.

Ouch.

Tvivlen stärktes ytterligare i början av tredje set, då Djokovic snubblade omkring vid baslinjen för att slutligen falla.

Ouch igen, även om han inte bara har visat skådespelartalang i The Expendables 2.

Kom tillbaka starkt

Djokovic, och bara Djokovic, vet om det var smärta eller osportsligt uppträdande som framkallade det omtalade fallet, men det är en del av det mentala spelet. I krig och kärlek och Grand Slam-finaler är, om någon undrar, allt tillåtet.

Åter i upprätt läge vann Djokovic 12 av 13 game och gav ytterligare en fingervisning om att han både fysiskt och mentalt är starkare än alla andra tennisspelare.

Händelserna verkar faktiskt ha påverkat Andy Murray mer än Djokovic, som vann titelmatchen med 7-6, 6-7, 6-3, 6-0.

Skotten, som ledde tredje set med 2-0, erkände det efter finalen.

– Jag blev distraherad när han föll ihop på banan. Det verkade som att han krampade och var i dåligt skick i början av tredje set, men han kom tillbaka på ett fantastiskt sätt. Jag vet inte vad det var med honom, säger Andy Murray.

Djokovic förklarade fallet med att han gick igenom en 20 minuter lång fysisk kris och var helt kraftlös.

– Det var en liknande situation när vi möttes i Australian Open-finalen 2013, då de två första seten också tog över två timmar att genomföra. Då kände jag att jag hade ett fysiskt övertag på honom. Det fanns i mitt bakhuvud och fick mig att kämpa vidare, säger Novak Djokovic.

Större än Federer och Agassi

Han vann Australian Open 2008 och har gjort det igen, igen, igen och igen. Eftersom världsettan är mitt uppe i karriären är det svårt att förstå hur stor han är. Det är ju med tennisspelare som med andra idrottsmän, att deras prestationer ska nostalgimarineras innan de får sina välförtjänta erkännanden och statyer.

Det går ändå inte att blunda för fakta. Djokovic har nu fem Australian Open-titlar, fler än Roger Federer, Andre Agassi och alla andra storheten som har tävlat i Melbourne under proffseran. Sedan turneringsstarten 1905 är det bara den sexfaldige mästaren Roy Emerson som har varit mer framgångsrik, och mycket riktigt var det 78-åringen som överräckte segerpokalen.

Djokovic har vunnit åtta Grand Slam-titlar totalt, en mer än Mats Wilander och John McEnroe, två mer än Stefan Edberg och Boris Becker, lika många som Ivan Lendl, Jimmy Connors och Agassi.

Det som skiljer honom från de övriga odödliga spelarna är att han fyller 28 år i maj och har mycket ogjort som spelare.

Ärligt talat skulle jag inte bli förvånad om Novak Djokovic vinner en äkta Grand Slam i år. Jag, och många med mig, tror att segern i Australian Open bara var början.

Ja, fråga legendarer som John McEnroe och Mats Wilander.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis