OS-guldhjälten skulle ha suttit i helikoptern

SPORTBLADET

Blev i stället vittne till dödskraschen och försökte rädda sina kollegor

1 av 7

2008 blev han fransk guldhjälte vid OS i Peking.

I går kväll undvek han dödskraschen i Argentina i sista stund.

Alain Bernard, 31, skulle ha suttit på en av helikoptrarna som kraschade – men blev ombedd att kliva av.

– Alain ringde mig och grät, han var traumatiserad, säger agenten Sophie Kamoun till RMC.

Foto: Alain Bernard undkom dödskraschen.

OS-medaljörerna Camille Muffat, 25, (simning), Alexis Vastine, 29, (boxning) och seglingspionjären Florence Arthaud, 57, omkom när två helikoptrar kolliderade i luften. Helikoptrarna var på väg till inspelningsplatsen av tv-serien ”Dropped”, franska motsvarigheten till TV4:s äventyrsprogram ”Det största äventyret”, där flera andra franska idrottsstjärnor skulle medverka.

Alain Bernard – OS-guldmedaljör från Peking 2008 – kunde även ha funnits med bland de som miste livet. Franska tidningen l'Equipe rapporter i dag att det först var tänkt att Bernard skulle sitta i en av helikoptrarna som var inblandade i kraschen. Men när han klivit på fick han veta att helikoptern var för tungt lastad och att det inte var möjligt att släppa honom ombord.

Därefter följde dödsolyckan.

Försökte rädda offren

– Alain ringde mig gråtandes strax efter olyckan. Han var uppenbarligen traumatiserad av det han sett. Han sa att han sett elden och han förstått att det var allvarligt. Han var kvar på marken och väntade på nästa rotation, säger Camile Muffats agent Sophie Kamoun till franska radiokanalen RMC.

Efter kraschen tog han sig tillsammans med andra deltagare fram till olycksplatsen.

– De överlevande försökte rädda offren, men förgäves. De fick stöttas av produktionsmedlemmar och väntar nu på uppdateringar om när de får åka hem. Men det kommer inte att ske i kväll då utredarna vill höra dem, säger Bernards egen agent Robert Leroux till RMC.

ARTIKELN HANDLAR OM