”Har bara hänt två gånger i historien”

SPORTBLADET

Svenska dunderskrällen väcker nytt pingishopp

1 av 2 | Foto: TT
Kristian Karlsson.

Här är skrällen som får svensk pingis att drömma igen.

23-årige Kristian Karlsson slog 38-årige världstian Vladimir Samsonov i Pro Tour-tävlingen Czech Open.

– Jag är så jävla glad. Det är jättekul och en stor vinst, säger förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson till Sportbladet.

Det har varit en torr period gällande framgångar för svensk pingis sedan Jan-Ove Waldners och Jörgen Perssons glansdagar. Men nu kan vi i alla fall börja drömma om en stor svensk bordtennisspelare igen.

”Bara hänt två gånger”

23-årige Kristian Karlsson, rankad 92:a i världen, skrällde rejält när han slog ut förstaseedade Vladimir Samsonov ur Czech Open på fredagen. Svensken besegrade världstian i fyra raka set (11-9, 14-12, 12-10 och 11-3).

– Det är ju fantastiskt stort. Samsonov har varit en världsledande spelare sedan ”J-O” och Jörgens tid och är fortfarande väldigt högt rankad. Han är väl tia och där har han legat i 15 år, till och med längre än det. Vi fick någon uppgift om att Samsonov bara förlorat i första omgången av en Pro Tour-tävling två gånger genom historien. En gång var mot Wang Liqin, som sedermera vunnit tre VM-guld i singel, och andra gången är mot Kristian Karlsson. Det är väldigt imponerande, säger förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson till Sportbladet.

Förbundskaptenen säger att Karlssons aggressiva stil passade mot Samsonov som har sin största styrka i längre bolldueller. I fredagens skrällseger var också Kristian Karlsson den starkare i de mer avgörande momenten av seten.

– Han spelade fantastiskt och i fjärde set stämde allt. Det är fantastiskt kul och väldigt stor grej just att vinna i de här sammanhangen och över sju set. I lagsammanhang spelar vi fem set och då kan man gå lite på knock men över sju set är det väldigt svårt att slå de här tunga spelarna, säger Carlsson och fortsätter:

”Han är på väg uppåt”

– Det är en jävligt kul vinst för svensk pingis. Vi visar att vi har lite nya spelare som kan vara med i de här sammanhangen nu. En sådan här seger får också Kristian att växa ännu mer. Han är den spelare som visat det senaste året att han tagit ett steg till och nu är det bara att hoppas att fler spelare hänger på. Jag är jävligt glad för det här. Det är jättekul och en stor vinst.

Nu vågar också svensk bordtennis börja drömma om en ny världsspelare som kan fängsla det svenska folket i OS-turneringarna.

– Det är det som är vårt mål. Det går inte att drömma om att vi ska få fram en ny generation som vi hade på 80-talet med så många bra spelare men att få fram en eller två som kan ligga högt upp är precis vad vi siktar på. Vi känner att vi måste få någon som kan sticka ut och få folk nyfikna genom att vara med där framme i semifinalerna i turneringarna och mästerskapen. Då måste du upp på topp 20 i världen och det är det vi jobbar för. Vi har en ny generation och Kristian är den som visar nu att han är på väg uppåt på rankingen och en sådan grej kan kanske mynna ut i att han blir den spelaren. Men det där steget från topp 100 till topp 20 är otroligt stort och det är väldigt få förunnat, säger Ulf Carlsson.

Kristian Karlsson, som tvingades kvala in i huvudturneringen, föll sedan i den andra omgången mot ryssen Alexej Smirnov med 1-4 i set.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis