Ville ha tokoffensiv – fick norska rökridåer

SPORTBLADET

MALMÖ. Vi fick höra om Eisenhower och Normandie igen och hoppades på en kittlande tokoffensiv.

Men det var mest norska rökridåer.

Vad vi får är kontinuitet på högerflanken.

Sportbladets Johan Flinck.

Träningar som stängs efter 15 minuter, podiepresskonferenser med tränaren och en spelare, inga andra spelarintervjuer...att följa Malmö FF numera är ungefär som att bevaka svenska landslaget.

Minus det bättre fikautbudet i förbundets regi då.

På pluskontot med MFF får man å andra sidan en tränare som är betydligt mer vältalig och avslappnad.

Det syns tydligt att Åge Hareide älskar den större scenen även om vi var samma gamla, lilla presspack som bänkade oss nedanför hans podium i Swedbank Stadions innandömen. Våra tjeckiska kolleger hann förstås inte hit när MFF höll presskonferens redan klockan 10 på förmiddagen, minuterna före den stängda träningen.

Precis som med Erik Hamrén hamnade vi förstås i spekulationer om startelvan och precis som Hamrén menade Hareide att det här med vilka som startar matchen är vik­tigare för journalisterna än för dem själva. Men om det nu inte spelar någon roll för tränarstaben så kan de väl ge oss startelvan? Men nej, det är förstås inte att tänka på.

I stället fick vi hålla till godo med vad Hareide slängde ut för krokar. Precis som nere i Prag drog han en jämförelse med general Eisenhower, de allierades överbefälhavare under andra världskriget, och landstigningen i Normandie. Den här gången behöver Hareide, menade han, de erfarna krigarna ”som varit ute och kämpat tidigare nationellt och internationellt” snarare än att som Eisenhower i Normandie – eller som han själv i Prag – fronta med unga spolingar som inte hade vett att bli rädda då de inte förstod vad som väntade.

Ingen landstigning

Tidigare i veckan hade Hareide sagt att det var ”mer än full fart framåt” som gällde på onsdagen. Slår vi ihop det med Agon Mehmetis två mål i lördags och testet med Magnus Eriksson som centralmittfältare innebar det att vi nog var några som satt och hoppades lite på en tokoffensiv, en landstigning långt in på Spartas planhalva, i kväll med fyra forwards på plan. Om inte annat är det ju alltid lite mer kittlande att skriva hem om.

Men det där med att prioritera de erfarna spelarna liknade mer de rökridåer som tyskt artilleri försökte förvilla de allierade med utanför Normandie.

Slaget gäller 40 miljoner kronor

För när jag med lite klassiskt underrättelse­arbete snokat reda på hur det såg ut på den stängda träningen så visade det sig att tok­offensiven i varje fall på papperet uteblir och att, i sammanhanget, rutinerade spelare som Eriksson och Mehmeti återigen petas.

I stället skickar general Hareide ut en startelva med en medianålder på 23 år till 40-miljonersslaget (20 miljoner kronor för en playoff-plats till Champions League och ytterligare bortåt 20 miljoner kronor för en plats i Europa Leagues gruppspel, som man då är minst garanterade).

På högerflanken verkar Hareide nu prioritera lite kontinuitet i alla fall. Han har visserligen roterat på många positioner i sommar men sedan Guillermo Molins drog korsbandet under VM-uppehållet har han famlat i mörkret efter en lösning ute till höger. Han har använt fem olika spelare från start på positionen på nio matcher: Rakip, Kiese Thelin, Kroon, Mehmeti och Tinnerholm.

När Mehmeti presenterades för tre veckor sedan var vi nog många som trodde att det var han som skulle ersätta Molins till höger. Men det är Kroon, den ende naturlige högeryttern i truppen, som fått flest chanser och nu är han alltså förstavalet.

I övrigt är det samma mittfält och anfall som startade mot Sparta Prag borta och jag tror det är helt rätt val av Hareide. En galen offensiv med Rosenberg-Kiese Thelin-Mehmeti-Eriksson-Forsberg samtidigt får vänta till en bit in i andra halvlek om det fortfarande står 0–0 då, eller ännu värre: 0–1.

■ ■ ■

MFF:arna pumpar upp sig själva med att om man bara får 1–0 kommer tjeckerna att börja darra ordentligt. Men vad jag minns såg de inte särskilt skakade ut varken när MFF gjorde 1–0 eller 2–1 nere i Prag.

■ ■ ■

Vi kan prata mycket om två mål framåt. Men förutsättningen är att MFF håller nollan mot en offensiv som är överlägsen allt annat man ställts mot i år. Och då krävs det att Filip Helander spelar upp sig rejält från de senaste matcherna.

Guide: Det hände om MFF vinner/förlorar mot Prag

Om MFF slår ut Prag:

Klara för playoff till Champions League, där man är oseedade åter­igen.

Spelas 19/20 augusti och 26/27 augusti.

Kan bara få möta andra ligamästare, så som Legia Warzawa, Dinamo Zagreb, Celtic eller Salzburg.

Klara för gruppspel i Europa: antingen Champions League (vid seger i CL-playoff) eller Europa League (vid förlust i CL-playoff).

Om MFF åker ut mot Prag:

Till playoff till Europa League, där man också är oseedade.

Spelas 21 och 28 augusti.

Kan få möta storlag som Tottenham, Inter eller Mönchengladbach.