Lista: OS största svenska profiler

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES ASIAPAC
SPORTBLADET

Vinterspelen i Pyeongchang pågår för fullt.

Sportbladets Patrik Brenning har listat OS största svenska profiler.


8. Gunilla Lindberg

OS mäktigaste svensk som häromdagen delade läktare med en av världens mest mytomspunna kvinnor. Hur Lindberg kunde gå ifrån mötet med Kim Jong-Uns syster utan att ställa en enda fråga övergår vårt förstånd men umgås du dagligen med världens ledare är det kanske ingen stor sak.

7. Anja Pärson

Hela OS-truppens glada maskot. Närvarande på alla stora tävlingar med sin lilla blågula flagga i näven och redo på alla blågula presskonferenser med kramar och hejarop trots att halva natten sen spenderas i Discoverys kvällsstudio. Anjas energi hade kunnat ersätta en kärnreaktor.

6. Kungen

OS skickligaste transportör. Spenderar inte en minut för mycket på sitt lyxiga hotellrum utan kryssar istället mellan arenorna i ett tempo som snart kommer ha bränt ut hela den koreanska däckreserven.

5. Sebastian Samuelsson

När han inte skjuter hem medaljer tvekar han inte att sikta in sig på meningsmotståndare i högaktuella, men för de flesta idrottare på tok för känsliga, politiska frågor. En ung idrottare som står med ryggen rak, huvudet på skaft och med allt annat än lösa skott i bössan.

4. Henrik Harlaut

Hans familj har ett eget champagnemärke samtidigt som han själv har direktkommunikation med några av världens mest respekterade hiphop-artister. Henrik Harlaut kanske inte lyckades landa ett enda åk i OS men det var i alla fall uppenbart när skidkungen landade i Sydkorea.

3. Peter Forsberg

Han kom, han såg, han checkade in hela sin familj i en lyxsvit, sprang med OS-facklan, retade finländare och kommenterade fotboll.

2. Wolfgang Pichler

”The demon trainer” som tysken kallar sig själv har attackerat ledaren för den fria världen, skapat en ölskandal, erbjudit sina handskar till den svenska kungen, fått en technolåt uppkallad efter sig och på egen hand blåst liv i en tills nu döende svensk folkidrott. Allt under en dryg vecka i en liten målfålla i Sydkorea med ryggsäcken över axlarna och fyra stavar i ena näven.

1. Charlotte Kalla

Hon är jag och du med kungen och logiskt är väl det när Charlotte Kalla är hela OS svenska drottning. Kvinnan med världens sämsta pokerface som gett de mörka ögonen ett ansikte lyckas utan att yttra ett enda ord förmedla så mycket känslor att de svenska stugägarna kan vrida ner värmepannan tre steg under OS-loppen.

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES ASIAPAC