Så ska Anja fixa ny succé – i OS

SPORTBLADET

Ska få in lagtävlingen på OS-programmet 2014: ”Kommer bli så”

Garmisch. Anja Pärson var oslagbar när Sverige tog VM-brons i lagtävlingen.

Till OS 2014 kommer hon ha slutat, men kan ändå bidra till en ny svensk succé genom att hjälpa disciplinen in i mästerskapet.

– Ja. Och så kommer det bli, säger hon.

Svenskarna utnyttjade sina starka starter och vann totalt 13 av 16 åk i gårdagens lagtävling. I bronsmatchen utklassade de Italien och tog komfortabla medaljer.

Foto: På onsdagen kom den 13:e historiska VM-medaljen. Anja var olsagbar i lagtävlingen där Sverige tog brons.

Anja Pärson vann alla sina fyra race, men hade större betydelse än så. När Maria Pietilä Holmner, Matts Olsson och Hans Olsson samlades i går morse för att träna starter hade Anja redan nött det under veckan och kunde komma med värdefulla råd.

”Många var riktigt dåliga”

– Sverige har alltid varit bra på att starta. Vi har den rutinen sedan tidigare. Man såg på träningen i dag att många var riktigt dåliga, säger Pärson.

Efter bronset var alla svenskarna positiva till tävlingsformen och skulle gärna se den i OS 2014. För att det ska bli verklighet krävs formellt att Olympic Programme Commission rekommenderar grenen för IOK som röstar in den, sannolikt på ett möte i augusti.

Informellt är det enklare:

– Enskilda grenar handlar mest om att internationella förbundet (Fis) pushar för den. Då brukar det gå, säger svenske IOK-ledamoten Arne Ljungqvist.

”Ett kul inslag”

Där kommer bland annat Anja Pärson in igen. I dag är hon åkarrepresentant i det som kallas Athletes Commission och påverkar därigenom Fis. Och det råder inga tvivel om att Anja vill, tror och jobbar för att det ska hända.

Vill du ha lagtävlingen i OS?

– Ja. Och så kommer det bli, kan jag säga. Det finns en positiv anda för det. Internationella skidförbundet säger att förändring måste ske och nya inslag måste komma närmare arenorna och närmare större städer. Det är positivt. Sedan riktigt hur vi utför alla tävlingar, det vet vi inte. Men teamevent är ett kul inslag, tycker jag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint