”Jag var inte klar”

SPORTBLADET

Lindbäck kände sig inte färdig med speedwayen – är nu tillbaka i världstoppen

Foto: FÖRBEREDD Antonio Lindbäck kör VM-premiären i Leszno i kväll. ’Slår jag mig in bland de åtta bästa har jag gjort ett bra år’, säger han.

Speedwaystjärnan Antonio Lindbäck är klar för VM-serien i år.

Sju år efter debuten.

– Jag ska köra i många, många år till. Någon gång ska jag bli världsmästare, säger 25-åringen.

Fartälskaren från Krylbo gör Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren sällskap i årets Grand Prix-serie, vilket innebär att det för första gången sedan 2006 finns tre blågula hopp i det ordinarie startfältet.

– Visst är det kul med många svenskar, men man kör för sig själv. För att nå mitt mål ska jag spöa allihop, säger Antonio Lindbäck inför kvällens VM-premiär i Leszno.

25-åringen gjorde VM-debut redan 2004 och körde hela GP-serien året därpå. Många såg honom som Tony Rickardssons arvtagare, men 2007 kraschade Antonio Lindbäck både som speedwayförare och människa.

Bestämde sig för att sluta

Han plågades av kraven, tog till flaskan för att kunna sova, åkte dit för grovt rattfylleri, dömdes till samhällstjänst och bestämde sig för att sluta med speedwayen.

Antonio flyttade till Stockholm och fick jobb som snickare, men bara några månader senare var han tillbaka på motorcykeln.

– Jag är gjord för att få adrenalinkickar och kände att jag inte var klar med speedwayen, förklarade han.

Antonio Lindbäck har alltid sagt att han en dag ska bli världsmästare, men i år väljer han att ligga relativt lågt. Målet är en plats bland de åtta bästa, vilket ger en biljett till VM-cirkusen 2012.

– Tävlingsmänniskan vill mer, men jag vill inte sticka ut hakan och säga att jag ska nå topp 3. Slår jag mig in bland de åtta bästa har jag gjort en bra säsong, säger Antonio Lindbäck.

Mentalt stöd

Han har förberett sig minutiöst inför comebacken på de stora arenorna och kan numera räkna in en mental rådgivare, Hans Wirstrand, i teamet.

– Han hjälper mig att tänka rätt inför och under en tävling, att hålla känslorna i styr och inte bli tokarg när det går dåligt. Jag kom i kontakt med honom förra året, av personliga anledningar. Han har jobbat med andra idrottare och förstår mig, säger Antonio Lindbäck.

”Tillbaka på allvar”

Teamet i övrigt består av managern Johan Persson, trimmaren Brian Andersen och två polska mekaniker, Marcin Momot och Grzegorz Zielonka.

– Jag är tillbaka på allvar. Jag känner mig starkare mentalt och vet att jag har ett bra team och bra maskiner. Nu är resten upp till mig. Det finns inga ursäkter, säger Antonio Lindbäck.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway