Här brister allt för Northug

SPORTBLADET

Norske skidkungen knäckt av känslorna: ”Det är lättnad och glädje”

Foto: ANDREAS BARDELL & NRK

HOLMENKOLLEN. Här bryter Petter Northug ihop – av trötthet, lättnad och glädje.

I tränaren Morten A Djupviks famn gråter den norska skidstjärnan högt efter sitt efterlängtade VM-guld.

– Jag har lagt en press på mig själv, jag vet hur tufft det är att ta ett individuellt VM-guld, säger Petter Northug.

Tremilen i Holmenkollen blev riktigt krävande, även för Petter Northug.

Men han fick till ett perfekt lopp och när han gick över mållinjen stupade han.

I går kväll fick skidvärlden en unik insyn i hur mycket guldet betydde för Petter Northug, hur hårt pressad han varit och hur mycket guldloppet kostade.

Norsk tv, NRK, hade inför loppet utrustat norska herrlandslagets tränare Morten A Djupvik med en mikrofon. På bilderna och via mikrofonen kunde alla i går kväll ta del av Petter Nortugs sammanbrott efter loppet.

”Jag svimmar”

Morten A Djupvik gick fram till Petter Northug som låg helt sliten på snön. ”Petter, yes”, ropade tränaren. Petter själv kunde inte svara mer än ”ja”, sen storgrät han.

”Nu kan du bara njuta”, sa Morten A Djupvik innan en funktionär hjälpte Petter Northug upp på benen. Väl uppe lutade sig guldåkaren mot sin tränare, hulkandes och sa att ”jag svimmar”.

När Petter Northug senare på kvällen hyllades av 50 000 i samband med medaljutdelningen kom tårarna igen. Men nu var det lugna, stilla tårar.

Har pressat sig själv

Direkt efteråt fick han frågor om pärsen efter målgången.

– Vad ska jag säga, det var lättnad och glädje och mycket som gör att det sker. Jag har lagt en press på mig själv, jag vet hur tufft det är att ta ett individuellt VM-guld. Att jag skulle klara det gör att man blir otroligt lättad.

I NRK:s studio på kvällen fick Petter Northug kommentera bilderna som gav en ny, mycket nära bild av Petter Northug:

– Man visste för några år tillbaka sedan att det skulle vara VM i Oslo och man önskar att få med sig ett individuellt guld. Det är en lättnad lika mycket som glädje och det kan som ni såg här gå lite över styr.., sa guldgutten lite generat.

ARTIKELN HANDLAR OM