Läs allt i Skidbibeln!

SPORTBLADET

Allt du behöver veta inför mästerskapet i Holmenkollen

Den viktigaste frågan inför skid-VM i Holmenkollen är självklart den här:

Blir det vi eller norrmännen som dansar på Karl Johan efter avslutningsceremonin?

Allt talar för att det blir några hundratusen rusiga norrmän – men jag har några tips på hur vi ska förstöra den festen.

Sportbladets Lasse Anrell.

Låt oss vara uppriktiga allra först:

De norska arrangörerna har gjort allt för att Sverige INTE ska vinna några guld i det här mästerskapet.

De har tagit bort den klassiska inledningen för damerna – och i stället satt in en klassisk mil. Rörigt uttryckt kanske, men vad jag ­menar är att för oss svenskar – och övriga konnässörer av skidmästerskap – så har ju öppningen med 10 kilometer fristil för damer blivit en ritual.

En fantastisk ritual där vi fått chansen att se hur Charlotte Kalla förvaltat sin teknik och Marit Björgen sin styrketräning.

Segrare brukar vara Charlotte Kalla som åker en fantastisk fristil.

Otäckt, sa norrmännen och plötsligt var milen klassisk åkning. Allt för att förstöra ­festen för svenskarna och inleda segerorgierna för norrmännen i allmänhet och Marit Björgen i synnerhet.

Så där håller det på hela VM.

Programmet är lagt för att Björgen och Northug ska ha största möjliga chans att vinna och de svenska stjärnorna minsta chans.

Kommer det att räcka?

Ja, jag vet inte. Sanningen är väl den att norrmännen är skitskraja.

Vad säger ni, som ett exempel, om det här uttalandet från Petter Northug för några dagar sen, när han insett att säsongens och karriärens huvudmål börjar närma sig med en obönhörlig kraft:

–Då får jag väl två års samhällstjänst, nackskott och måste fly landet, sa han som svar på frågan om det, mot alla normalövertända norrmäns förmodan, skulle gå en smula halvknackigt.

Höga krav i nationalsporten

Northug har varit kaxig. Trots att det gått ganska dåligt i år.

Marit Björgen har inte varit kaxig, bara ­fokuserad och visat upp sina muskler hos Skavlan och – framför allt – vunnit i princip allt hon ställt upp i.

Det skapar en kravbild.

Jag tycker det är den kravbilden svenskarna ska fokusera på. Medan de två norska superstjärnorna – bakom dem är det tunt – har enorma krav på sig i nationalsporten, kan svenskarna glida fram i lugn och avslappnad ro.

De vet att, även om det skulle gå åt skogen,

så slipper de samhällstjänst, nackskott och att fly ­landet.

Dessutom har Sverige en något bredare trupp.

Haag har vaknat

Jag tror att Daniel Rickardsson kan förstöra festen för Northug i den klassiska åkningen. Varför inte på 15 kilometer, som dessutom går med individuell start.

Marcus Hellner kan förstöra festen i femmilen, ett av mästerskapens huvudnummer. Tyvärr går den med masstart – men i fristil.

Satsa på att förstöra den norska festen, grabbar. Ni minns väl det fula spelet i skiathlonen i OS, med teamkörning och brutna stavar.

Men även tjejerna har många festförstörare.

Anna Haag har vaknat nu, efter halva säsongen. Går hennes formkurva fortsatt uppåt de sista ­dagarna fram till VM har vi ett team i världsklass, som dessutom alltid jobbar i grupp.

Vad har Björgen?

Svaret är prestationsångest. Jag har sett henne när hon lider av den, som förra OS i Turin. Det var inte vackert att följa på plats, men det var en hoppingivande syn för svenska medaljaspiranter.

Ett nöje att följa dem

Vi har Hanna Falk, som jag är mycket nyfiken på. Efter oturen i OS i Vancouver hoppas jag mycket på henne.

Herrarna har naturligtvis stafettlaget som var så bra i OS. Men vi har unga åkare på väg uppåt; vi har Emil Jönsson som är en av dem som verkligen har chansen att förstöra norskfesten. Både för Northug och för världscup­ettan i sprint Ola Vigen Hattestad.

Emil Jönsson är tvåa i sammanlagda sprintcupen, bakom honom stormar Jesper Modin som bara är 22 år men kraftigt på väg uppåt och ligger fyra.

Norsk fest?

Antagligen. Men vi har ett knippe kraftigt sugna festförstörare och det ska bli ett rent nöje att följa dem.

-kunder laddar förstås ner Skidbibeln utan extra kostnad!