Johansson kan nobba stjärnorna

SPORTBLADET

Gulldén och Torstenson kan hamna utanför VM-truppen

Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson kan hamna utanför VM-truppen i handboll.

Även om stjärnorna själva lämnar klartecken för spel.

– Det är viktigare för mig att ha det absolut bästa laget i OS-kvalet, säger förbundskapten Per Johansson.

Trots skadeproblemen besegrade Sverige Slovenien med 27–20 när EM-kvalet startade i Skövde. Men för att kunna utmana om VM-medaljer i december lär åtminstone en av Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson behövas på planen.

Prognosen bäst för Torstensson

Prognosen ser bäst ut för axelskadade Torstenson – men inte heller Gulldén, som nyligen opererade handen, har gett upp hoppet om en Brasilien-resa.

Per Johansson säger att han eventuellt kommer att rata de båda storstjärnorna – oavsett hur läkningen går.

– VM är extremt viktigt för oss. Men OS-kvalet är ännu viktigare. Jag är rädd att stå där i slutet av maj och inte ha det lag som jag vill ha. Jag är rädd för att använda spelare i VM som inte är mogna. Då kanske det blir operation i februari för Linnea. Vad missar hon då? Det är en jäkla balansgång, förklarar Johansson.

"Jättekul"

Torsdagens formbesked kom från Johanna Ahlm. I sin första landskamp på över ett år gjorde Ahlm fem mål, bäst i det svenska laget. Bland annat sköt Viborgsproffset två viktiga mål i slutet av första halvlek.

– Det kändes som att det släppte lite där, säger Ahlm, som fick förra säsongen förstörd av en knäskada.

24-åringen njöt efteråt.

– Det var jättekul. Jag tror att det syntes på hela laget hur roligt vi hade. Nu skulle jag helst vilja spela nästa match i morgon. Eller i kväll.

Per Johansson öste beröm över Ahlm.

– Hon visade att hon är målfarlig och gjorde även en del assist. En bra comeback för henne – och för oss, konstaterar förbundskaptenen.

Svag start

Matchinledningen blev dock inte som Sverige hade tänkt sig. Slovenien – som inte är kvalificerat för VM – gick fram till 5–1 på tio minuter. Men Sverige, anfört av målvakten Cecilia Grubbström och Anna-Maria Johansson, vände underläget till ledning med 15–10 i paus.

– Sista 20 minuterna i första halvlek var väldigt bra, säger Johansson.

Sävehofs Jamina Roberts stukade foten på träningen i onsdags och spelade inte. Men enligt Johansson kan Roberts vara med när EM-kvalet fortsätter borta mot Tjeckien på lördag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll