”Vill man se många birdies ska man inte åka hit”

Av: Oskar Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensken i toppform inför majorn

Fredrik Andersson Hed
Foto: Getty Images
Fredrik Andersson Hed

Han fick vänta tio år på att etablera sig på Europatouren.

245 tävlingar på sin första seger.

Tacka för att golfens hetaste svensk är ivrig inför British Open.

– Jag hade kunnat gå ut och spela redan i måndags, säger Fredrik Andersson Hed.

Ryggskottet i februari kom olägligt. Fredrik Andersson Hed, 39, hade summerat sin bästa säsong, fick äntligen bli en vinnare på Europatouren (Italian Open) och hoppades kunna inleda 2011 lika bra.

Det blev inte så. Värken var länge hans ständiga följeslagare.

– Att smärtan skulle hänga i så länge hade jag aldrig kunnat tänka mig. Jag har känt mig stel och haft problem med ryggen fram tills för en månad sen. Det är en förklaring till att det gick så dåligt under våren. Det är inte bara det att jag inte har kunnat svinga fullt ut. Det sätter sig lite mentalt också, säger Fredrik Andersson Hed.

Nu skadefri

Lagom till årets British Open, som avgörs i Kent i sydöstra England, ser hallänningen ut att ha lagt skadeproblemen bakom sig. Med en suverän 62-runda avancerade han i helgen från 44:e till andra plats i Scottish Open, som vanns av britten Luke Donald, 33.

– Det betyder förstås väldigt mycket att vara med i toppen av en stor tävling. Inte bara för självförtroendet utan även för att prispengarna från Skottland gör att kortet är säkrat inför nästa års Europatour, så att man slipper tänka på det. Dessutom ligger jag rankningmässigt bra till för PGA-mästerskapen om en månad och för att få vara med på avslutningstävlingen i Dubai senare i höst, säger Fredrik Andersson Hed.

Siktar på framgrång

Tar han rygg på Luke Donald i resultatlistorna även den här helgen lär svensken gå mot sin största framgång i karriären.

Fredrik Andersson Hed håller nämligen Donald som en av huvudfavoriterna i ”The Open”, som inleds i dag.

– Han känns som ett naturligt val med tanke på hur han spelade i söndags.

Och då slog du ändå honom på slutrundan?

– Ja, så om man hårddrar det kan jag låtsas att jag har övertaget formmässigt i alla fall, säger Fredrik Andersson Hed och skrattar.

Vad tror du om dina chanser?

– Min förhoppning är att börja spela bättre i majors, för det har varit lite si och så med det tidigare. Jag har slutat på 50:e plats som bäst, men har inga placeringsmässiga mål. Jag vill bara bli bättre. Samtidigt är det svåra förhållanden här, med mycket blåst. Det är en svår bana. Vill man se många birdies ska man inte åka hit.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN