Sportbladets storslam – tog hem fem priser

Erik Niva och Johanna Frändén prisas i Guldskölden 2018

avMartin Tolén

Svenska Fans läsare har sagt sitt.

Sportbladets Erik Niva och Johanna Frändén tog tillsammans hem fem priser i Guldskölden.

– Det är klart att det är glädjande, men jag upphör aldrig att förvånas över att folk inte tröttnar, säger Niva.

– Som popularitetspris tycker jag förstås att det är kul att prisas. Att folk uppskattar det man gör, säger Frändén.

ALLT AV NIVA – följ Årets sportjournalist här.

Svenska Fans pris Guldskölden delas ut varje år till de svenska sportjournalister som Svenska Fans läsare röstar fram som årets bästa.

Och det blev en storslam för Sportbladet 2018.

Erik Niva kammade hem inte mindre än fyra priser – årets sportjournalist, expert, sportkrönikör och sportbok med boken ”Vår Fotboll”.

– Det är klart att det är glädjande, men jag upphör aldrig att förvånas över att folk inte tröttnar. Jag har varit på Sportbladet i 16 år vilket betyder att de som är 18 år i dag var två år gamla när jag började skriva om fotbollens betydelse i Glasgow. Så det jag försöker att göra är att utveckla mig för att vara relevant både för de som läste mig för 16 år sedan och en helt ny grupp läsare, tittare och lyssnare. Och det är det jag förhoppningsvis gör – når fram till nya människor, säger han till Sportbladet.

Tar priset för nionde året i rad

Det är nionde året i rad Erik Niva tar hem priset som årets sportjournalist.

Under året 2018 har Niva uppmärksammats för sin Sverige-turné med fotbollströjor-utställning, sina berättelser på Instagram och är nyss hemkommen från asiatiska mästerskapen som han följde för Sportbladets räkning.

– Det är just det här behovet av förändring och utveckling som ställer en del krav som jag egentligen är ganska dålig på, jag är ingen förändringsbenägen person. Jag måste utmana mig själv för att utvecklas och det är det allt det här med Sverige-turnén med fotbollströjorna, utvecklingen på sociala medier och en liten annorlunda typ av webb-tv från Ryssland kom ifrån.

Frändén bäst på sociala medier

Även Sportbladets Johanna Frändén prisas.

Hon tilldelas priset som bäst på sociala medier samt att hon kom tvåa i omröstningen årets sportjournalist.

– Det är jätteroligt ju. Sedan tillhör ju jag de som tycker att man inte ska dra för stora växlar av ett sådant här popularitetspris, det är inte lätt för allmänheten att bedöma vem som gör bra journalistik. Men som popularitetspris tycker jag förstås att det är kul att prisas. Att folk uppskattar det man gör, säger Frändén.

– Vad gäller sociala medier så har jag många följare och var ganska tidigt ute och skrev om fotbollen på ett ganska så lättsamt sätt. Twitter, som jag håller mig till, är inte riktigt något forum för något längre utan mer snabba observationer. Jag vann ju det här priset som då var inriktat på bara Twitter för två år sedan, men sen togs det bort innan det kom tillbaka nu med ”bäst på sociala medier”, så det är kul.

Under 2018 har Frändén tillsammans med Simon Bank startat podden ”Football Radical”.

– Jag försöker att lägga in ett nytt moment i jobbet varje år för att hålla igång och kände att det var dags för något nytt och kul. Vi lägger ganska mycket tid på det och det är väl ett sätt att översätta våra vanliga telefonsamtal till en podd då vi hade en del intressant att säga som krävde en större publik. Jag är glad så länge vi får hålla på med något så smalt som fotboll, kultur och politik som aldrig kommer locka miljonpublik. Men jag hoppas att vi får fortsätta med våra lite knäppa samtal.

Mer från våra prisbelönta profiler

Lyssna på Frändéns nya hyllade podd med Simon Bank

Följ Frändén på Twitter

Följ Niva på Instagram

Allt med Frändén och Niva

ARTIKELN HANDLAR OM