Bra förändring fast ändå inte

SPORTBLADET

Det finns flera bra skäl att kolla på Australian Open på Eurosport i dagarna.

En är naturligtvis ­matcher som i går – en härligt underhållande fem­setare mellan Nadal och skotten Murray.

Men en annan är det nya ”hawk-eye”-­systemet som hör och häpna tvingat fram nya regler inom den uråldriga tennissporten – regler som får både spelare och publik att interagera.

Hawk-eye är ju ett kamerasystem som kan mäta exakt om en boll är ute eller om den har snuddat vid en linje. Och under årets Australian Open används de nya reglerna med ”utmaningar”: Om en spelare tycker att en boll är felaktigt dömd kan han eller hon ”utmana” domaren och ta till hawk-eye – som sprätter upp en kliniskt exakt bild av bollbanan på storbildsskärmarna på Rod Laver Arena.

Spelarna får två såna utmaningar per set – de får behålla dem om de har rätt, och de förlorar dem om de har fel.

Eftersom svensk tennis slumrar sin törnrosasömn, har man ingen vidare koll på sådana här nymodigheter.

Det är kul när man upptäcker dem. Det är kul när publiken hetsar Murray till att använda en av sina två ”utmaningar” till att kolla om en serve satt och sedan jublar högt när svaret ges glasklart på skärmen.

Det är som Bengt Magnussons livlinor – lite lagom underhållande.

Det är också kul när linjedomarna sitter och ser ut som de pajasar man ser ut som när man jämför sig med en maskin som kan mäta en bolls exakta ”fotavtryck” under fem tusendelar av en sekund.

Inte ens huvuddomaren är riktigt huvud­domare längre och det finns en del som menar att nästa steg blir att slopa linjedomarna helt. Ja, spelarna skulle kunna göra upp själva om en boll var ute eller inne och ta till hawk-eye bara i kniviga fall.

Hawk-eyes skapare Paul Hawkins säger själv att ”hawk-eys syfte är att lösa kontroversiella dilemman” ? och vänta nu?

Ingen mer ”Answer the question! The question, jerk!”? Ingen mer ”You cannot be serious, man! That ball was on the line!” och inte heller någon ”You are the pits of the world!”?

Vid närmare eftertanke tycker jag nog att man ska skrota hawk-eye. Omedelbart.

Jonathan Jeppsson