Stabila hockeyprogram – men greppen saknas

SPORTBLADET

Om vi tänker oss att det är en hockeymatch så går den till sudden death. SVT:s Hockeykväll mot Kanal 5:s Elitserieextra är en rätt jämn uppgörelse vid en första anblick. Om man nu ska jämföra dem.

Kanal 5:s Tommy Åström och SVT:s Peter Jihde tar i princip ut varandra. Jihdes storhet behöver jag knappast berätta om, den är dokumenterad, re-dokumenterad och överdokumenterad. Men han har en stark motståndare i Åström. Åström är precis som Jihde kunnig, lagom lättsam och lagom smilfink. Men där Jihde har en ibland osund bästa-kompis-relation till sin expert Niklas Wikegård så har Åström en armlängds avstånd till sin Petter Rönnqvist.

Och jag menar att det är positivt.

Den förre målvakten Rönnqvist är smart men ingen ­Wikegård än så länge. Han har däremot, precis som SVT:s expert, en bra distans till elitserien. I går tyckte Rönnqvist exempelvis att det kanske var dags att ge Linköpings tränare Gunnar Persson sparken. Rönnqvist rapade inte ut den åsikten med Wikegård-pondus men många före detta aktiva har inte modet att säga vad de egentligen tycker om sina gamla kompisar, medspelare och motspelare. På Kanal 5:s egen hemsida berätttar Rönnqvist att han i Elitserie-extra kommer att ge ris och ros ”med nyans”. Det låter alldeles utmärkt.

Det man kanske skulle kunna önska är att något av magasinen, SVT:s eller Kanal 5:s,

tar en annan väg än den enkla med klipp från alla matcher och kommentarer där emellan, en lista och ? ja, inget mer egentligen.

Kanal 5 rörde vid Färjestads uppmärksammade beslut att lägga ned sin egen juniorverkamhet. Jag säger rörde vid, trots att det var ett helt reportage – för mer än en krusning på ytan var det inte.

Vem vågar ta större och rejälare grepp på idrotten? I svallvågorna av TV4:s hockeyvåldsprogram, vem vågar göra ett idrottens Kalla Fakta?

Kanal 5 gör det enkelt för sig som tar in Calle Johansson som studiogäst i Elitserie-extra. Han var tvungen att sticka mitt under sändningen för att gå till studion bredvid – Canal+ NHL-studio.

Enkelt, ja, men inte fel.

Finns det något positivt med att det gick åt skogen för Frölunda i höstas så är det att Calle Johansson kom tillbaka till hockey-tv.

Bäst

Sämst

Mattias Wikdahl