WENNMANS LISTA

SPORTBLADET

Peter Wennman listar de som förtjänar det

1 Kung Sundin

Okej: du är coach. Det är ditt livs viktigaste match. Det återstår bara en minut, det står 4–4, men det räcker inte. Du måste få till ett segermål. En magisk ande dyker upp och låter dig välja en valfri spelare att kasta in i det läget. Vem tar du? Peter Forsberg? Jaromir Jagr? Sidney Crosby? Nej, du väljer naturligtvis Mats Sundin. Annars har du inte förstått nånting. 500 NHL-mål nu. 15 i sudden death. Hat trick och stor hjälte härom natten. Kungen av Toronto. Kungen av hockeyvärlden.

2 John McClown

Han fick tydligen en miljon för besväret. Så där stod mycket riktigt John McEnroe, 47 år, i Stockholm Open och gapade ”du är patetisk” åt en domare. Visst, patetisk var nog rätt ord i sammanhanget.

3 ”Vilka jävla -popsnören, alltså”

(Pontus Kåmark i tv när folk ur publiken sprang in på Råsunda under Brasilien-Ecuador. Popsnören?)

4 Liten tuva

Vem är planskötaren som åker världen runt och sår busfrön? Det är ju alltid små grästuvor som beter sig konstigt när England kommer på besök. Fråga Miss Robinson, det senaste offret.

5 Den halta hockeyn

Den svenska hockeyn kommer att få problem om elitserien ska skötas så här illa. Vissa lag har ibland spelat två-tre matcher färre än andra. Så får man aldrig behandla en tabell, så får man aldrig nonchalera en publik.

6 Kims gnäll

Jag gillar att Kim Källström markerar mot Lars Lagerbäck. Men vad menade Kim när han försökte dementera och sa ”journalisterna är ju inga psykologer?”. Hela världen såg att du var sur, Kim. Och du fortsatte att vara sur i flera dagar. Var det journalisternas fel? Svagt, grabben.

7 Tommy Engstrand

Såg ni hans intervju med gamle polaren Sven Tumba i Viasat? Lysande. Tumba grät till och med en skvätt när han berättade om fattiga barn i Sydafrika. Engstrand har aldrig varit bättre.

8 Percy Nilegård

Nej, jag menar Rikard Norling! ”Lika som bär” är det nån annan som sköter! Det var mungiporna ner och hakan fram efter självmålet senast, men guldchansen finns kvar för AIK.

9 ”Jag är så trött på den där jävla negern”

Sa Gideonsbergs Pernilla Åkerlund till en motspelerska. Det känns som om det rök nån slags oskuld i damfotbollen där.

10 Leif Boork

Många ledare, inte minst inom fotbollen, är dåliga på att hantera kritik och kan inte skilja på sak och person. De borde alla gå på kurs hos Boork. Få har fått mer på nosen (inte minst av mig) än brynäscoachen, men han är lika professionell ändå. Han kan till och med uppskatta en rejäl sågning bara den är välskriven.

Veckans spaning

Upptäckte ”Prison Break” lite senare än alla andra, men nu sitter jag stenhårt fast. Det kan vara den bästa tv-serie jag sett. Otroligt spännande, otroligt välgjord.

För övrigt...

Den här nya succéregeringen som vi röstat fram har verkligen haft en imponerande vecka. Nu ska den också chockhöja skatten på snus, en dosa kommer att kosta 37 kronor istället för 26. Det var droppen. Nu har du skitit i det blå skåpet, Reinfeldt. Du rör inte mitt snus!