Skrällsvensken: Helt fantastiskt

SPORTBLADET

Henrik Nyström i delad ledning

Foto: Henrik Nyström kan räkna in ännu ett lyckat slag.

Henrik Nyström har aldrig vunnit en tävling på Europatouren. Nu kanske det är dags, för efter två rundor ligger han i delad ledning i Scandinavian Masters.

– Helt fantastiskt, det ska bli skitkul att gå i ledarboll, säger han.

Nyström spelade stor golf och bemästrade de hårda vindarna ute på Arlandastad. Han hade tre bogey men också fem birdie och är minus fem. Han delar ledningen med Martin Kaymer, Tyskland, och britten Sam Walker. Michael Jonzon och Joakim Bäckström ligger delad åtta, tre slag efter täten i den mycket jämna tävlingen.

– Jag kände att jag kom in i spelet direkt med två birdies och det var viktigt när det var så blåsigt. Sedan blev det några bogeys också men det får man räkna med. Det gäller bara att ha tålamod, säger Nyström.

Svensken har tidigare tre andraplatser på touren. Han ledde inför avslutningsrundan i Saint Omer i fjol men argentinaren Cesar Monasterio blev för svår. Övriga andraplatser är från Skottland (2000) och Hong Kong (2003).

– Det här är min favorittävling, i stort sett den enda på touren där det är så mycket folk. Jag ser verkligen fram emot avslutningen.

Det svänger om Qvicker

65 slag på den första ronden och 75 på den andra. Det svänger om Fredrik Qvicker i Scandinavian Masters.

Men den 21-årige Stockholmaren ligger på par och är i alla fall klar för finalrundorna efter att ha gjort sitt livs tävling.

– Det var kämpigt i dag och blåsten gjorde det väldigt svårspelat, säger han.

Det var många som hajade till när de såg namnet Qvicker näst högst upp på resultattavlan efter den första ronden.

– Jag hade inte en aning om vem han var, trodde att det var en ny engelsman, erkänner Peter Hedblom.

– Min caddie påminde mig om att han gått på samma college som Qvicker, annars han jag inte vetat vem han var. Kul att det kommer nya och unga svenskar, säger Robert Karlsson.

Snygg eagle

Ögonen var riktade mot Qvickers smala axlar när han slog ut på tionde tee. Det var många som ville följa amatörspelaren och sensationsmannen från första dagen.

– Det var något nytt för mig och man hörde en del kommentarer. Men jag försökte att inte bry mig om publiken, samtidigt var det också rätt så kul att se alla, säger Qvicker.

Det blev dock en mardrömsstart med två bogey och två dubbelbogey på de sju första hålen.

– Det är klart att tankarna började vandra, men jag försökte att ha tålamod och tänka positivt. Sedan kom ju en liten vändning med birdie på tionde.

Så kom veckans slag på det tredje (Qvickers tolfte) då han satte bollen i hål från 160 meter med en järnfemma.

– Jag såg hur dom jublade på green och då förstod jag att den hade gått i. En härlig känsla förstås.

Qvicker ligger på par och delar 18:e platsen med en annan amatörspelare – Joel Sjöholm, 22.

Läs mer

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf