Fotbollens Fidel drevs av maktens berusning

SPORTBLADET

SKÖVDE

På väg till boxningsgalan i Göteborg blir jag allt mer fascinerad av det här med ålder.

Vad är det som driver en 77–åring som haft nästan all makt i himmelen och på jorden att inte kunna sluta.

Vad är det som driver en 40–årig kulturredaktör att slåss i en boxningsring?

Foto: Hemingway och Oates.

Det är omöjligt att inte bli fascinerad av det här med ålder.

Jag såg Malou von Sivers fall i fredags och det är omöjligt att inte känna en stor ömhet för 53–åringens kamp i en tv–verklighet där det handlar så mycket om yta och bäst före–datum. Jag skrev redan förra året en krönika om att den verkliga mardrömmen för Peppe Eng måste vara att falla pladask i direktsändning.

Malou vill vara som de unga

Men det var Peppe. Att falla som en Peppe är kanske inget större problem för Peppe brydde sig egentligen inte. Att falla som en Malou är värre för Malou vill verkligen vara lika bra som de unga.

Och när jag såg Patrick Ekwall – han är 41 men skulle nog vilja vara typ 27 – flaxa en smula desperat med armarna kände jag bara... herregud, vad skönt att det inte är jag.

Men så är det Åsa Sandell. Just fyllda 40.

I normal amatörboxning skulle hon inte ens få starta. Hon är för gammal. Eftersom hon är proffs får hon det. Så märkliga är reglerna i den märkligaste av sporter. Vad driver henne? Litteraturen har alltid varit svag för boxning. Författare från Ernest Hemingway över Slas till Joyce Carol Oates har skildrat boxningen som den yttersta kulturformen.

Sexigare att leva kultur

Men att själv slå? Och att börja så sent?

Bara en Oates eller Hemingway skulle antagligen kunna förklara det. Men sannolikt handlar det om en ganska rimlig uppfattning att det är sexigare att leva kultur än att skildra den. Alla rockkritiker är misslyckade rockmusiker, alla sportjournalister är misslyckade fotbollsspelare, alla kulturskribenter är misslyckade boxare... eller ja, nästan alla...

Men Lennart är det lite svårare med. Vore han OS–pamp skulle ha fått sluta för sju år sen. IOK lärde sig av kritiken att de såg ut som en maffialiknande diktatur.

Men en 77–årig man som haft nästan all makt i 16 år. Varför blev fotbollens egen Fidel Castro inte nöjd?

Sanningen är väl att makt är det svåraste som finns att sluta berusa sig med. Makt är lika skönt vare sig man är en överviktig farbror eller en kulturredaktör.

Många intressanta reaktioner på förra veckans krönika om att Kalla Fakta kanske borde kolla hästsportens olycksrisker. Bland annat skriver läkaren Jan Ehlin:

”Följ du den idén – sannolikt stor samhällsnytta.

Från min tid som läkare på Löwets akut (salig i åminnelse) har jag fortfarande en stark ovilja gentemot hästsport (flickor) och motorcross (killar).

Dessa sporter skapade mest och tråkigast barnolycksfall enligt min erfarenhet.

Hojåkarna har ryggskena varför har inte de som åker havremoppe detsamma?

Folksam har speciella info–sidor om Hästsport och Utförsåkning – där torde således de mest kostsamma olycksfallen ske.”

Hur kunde doktor Åke Unger på Viasat veta efter en sekund att det var just en ligamentsskada på boxaren McCline?

Det där med att Susanna Kallur ska jobba halvtid på... ja, nåt kontor... är inte det bara ett reklamjippo? Ett ovanligt lyckat exempel på spons, typ. Alla media gick på det.

Patric Hörnqvist och Linus Omark – det är de två sensationerna i elitserien i år. Hörnqvist måste vara den första svenska äkta målskytten som kommit fram sen Markus Näslund.

Veckans TV4–moment:

– Jag trodde inte storleken hade nån betydelse, sa Johan Edlund.

– Där trodde du fel, svarade Jessica Almenäs.

Peter Forsberg ville inte bli intervjuad om sin skadade fot och varför skulle han vilja bli det; att prata om skador är ett av NHL:s allra största tabun. Var han spelar nästa år är nästan lika mycket tabu det, grundtips New York, gardera med Modo.

Grahn och Elanga i trubbel – hade inte Malmö någon träning i social kompetens?

Stämmer apropå det uppgifterna om att Häcken–Dixon fick 3,5 miljoner kronor i signing bonus? Märkligt...

Zlatan kunde väl ha utarbetat ett PM i social kompetens?

Sissela Kyle var ju strålande på filmgalan. Rolig skådis gisslar buttra skådisar typ. Dags att ta nån kul fotbollsspelare att leda Fotbollsgalan i höst? Nicklas Carlsson? Kanske med Malin ”Fotbollsfrun” Wollin bredvid sig?

Bäva månde Kalmar FF och AIK...

Zlatan kanske hade gjort det...

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell