Serbiska super- duon kliver fram

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-03

Serena Williams: ”De är här för att stanna”

Ana Ivanovic och Jelena Jankovic.

LONDON

Belgiens Justine Henin och Kim Clijsters lotsade varandra till toppen.

Nu kommer reprisen – i serbisk tappning.

Ana Ivanovic, 19, och Jelena Jankovic, 22, är på god väg att erövra tennisvärlden.

– Framgångarna har fått serberna att le igen, säger Jankovic.

Belgiskorna gav sig ut på WTA-touren i slutet av 1990-talet och slogs några år senare om förstaplatsen på den världsranking som båda har toppat. När Clijsters tidigare i år bestämde sig för att ge upp tennisen hade hon mött Henin i inte mindre än tio finaler, varav tre i Grand Slam.

Vi tar det igen:

Tio.

Etta, nolla.

Omvärlden vågade inte drömma om ett liknande fenomen, men nu har ett nytt superpar presenterat sig.

”Kommer två och två”

– Det är märkligt att se hur spelarna kommer fram två och två. Det som hände i Paris berodde inte på tur. De är här för att stanna, säger Serena Williams.

Hon syftar på Ivanovic och Jankovic, som under Öppna franska fick tennisintresset att explodera i Serbien.

Ana tog sig till final på det klassiska gruset, Jelena till semifinal. Lägg därtill Novak Djokovic, 20, som gick vidare till semifinal i herrklassen.

När trion återvände till Belgrad blev de hyllade som nationalhjältar.

– Vi blev mottagna på flygplatsen och kördes till regeringshuset. När vi gick ut på terrassen väntade uppåt 15 000 människor. Det var en overklig känsla, säger Ana Ivanovic.

I Wimbledon har de fått omvärlden att fortsätta att prata om det serbiska tennisundret. Ana Ivanovic gick i går in på bana 13 för att avsluta den avbrutna matchen mot fransyskan Aravane Rezai. Serbiskan – som på grund av sin talang och sitt utseende får extremt mycket uppmärksamhet i de brittiska tidningarna – vann med 6–3, 6–2 och säkrade en plats i fjärde omgången.

Jelena, som släppte fyra games i sina två matcher, har nått lika långt.

Har offrat mer än de flesta

På herrsidan är både Djokovic, pizzabagarens son, och Janko Tipsarevic, 23, kvar i turneringen.

De fyra serberna har offrat mer än de flesta för att komma dit de är i dag, till tennisens mest heliga mark. För att undvika fallande bomber och skaffa sig bättre träningsmöjligheten blev de som unga tvingade att lämna sitt moderland. Jelena hamnade hos tränargurun Nick Bollettieri i Bradenton, Florida, där hon fortfarande bor kvar. Ana sökte lyckan i Schweiz. Novak flyttade som tolvåring till Tyskland och Niki Pilic akademi i München, där han stannade i tre och ett halvt år.

Tackar föräldrarna

– Serbisk tennis har vuxit fram ur ingenting. Ingen, förutom våra föräldrar, har satsat en krona på oss spelare. De är de enda vi kan tacka, säger Tipsarevic.

Att de har fostrats utomlands förändrar inte deras popularitet i Serbien.

– Jag är stolt över att ha fått vara med och göra tennis till en stor sport i mitt land. Många människor har haft så mycket problem med ekonomi, politik och krig. Framgångarna har fått dem att le igen, säger Jelena Jankovic.

Kvartetten är inställd på att dominera världstennisen de kommande åren.

– Alla är fortfarande väldigt unga vilket betyder att vi har många år och många möjligheter framför oss. Det här är väldigt spännande och jag är övertygad om att folket där hemma är väldigt stolta över oss, säger Ana Ivanovic.

– Som nation är vi inte nöjda med att vara tvåa eller trea. Vi vill bli bäst, säger Jelena Jankovic.

Jämngamla landsmän som drivit varandra till toppen

Då: Justine Henin & Kim Clijsters, Belgien, stegar rakt in i världstoppen. Nu: Den...

Följ ämnen i artikeln