Pontus Tidemand jagar segern i Mexikos VM-rally

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: @World
Pontus Tidemand jagar segern i Mexikos VM-rally

Från snö och kyla.

Till värme, hög höjd och jakten på nya VM-poäng.

– Det blir en tuff utmaning eftersom bilarna går sämre, säger Pontus Tidemand.

Världsmästaren i WRC2 inledde säsongen med en andraplats i Rally Sweden, nu väntar Mexikos VM-rally. En tävling han vann för ett år sedan, trots att han hade stora problem att hitta rätt i körningen.

– Det var svårt med den höga höjden, bilarna går sämre och man måste ha en annan körstil än under andra grusrallyn. Det var lite svårt att komma in i det, säger Pontus Tidemand.

Tävlingen har sin bas i Léon, 40 mil nordväst om Mexico City, men den stora utmaningen kommer i bergskedjorna Sierra de Lobos och Sierra de Guanajuato. Där möter förarna temperaturer på över 30 grader i luften vilket gör det extra tufft för både förare och material, men framförallt är det höjden som ställer till problem.

Foto: Bildagentur Kräling / Bildagentur Kräling
Efter andraplatsen i Sverige, nu jagar han segern i Mexiko

Pontus Tidemand jagar segern i Mexikos VM-rally

Flera av specialsträckorna avgörs 2700 meter över havet vilket påverkar motorerna.

– Vi kommer upp på 3000 meters höjd vid några tillfällen och det påverkar motorerna. När det är 30 procent mindre syre får vi 30 procent mindre effekt från motorn. Det gör att det blir viktigt att behålla farten utan att köra för aggressivt med för många stopp. Man måste köra betydligt jämnare.

Direkt efter Rally Sweden lämnade han snön och kylan för att testa med Volkswagen i Portugal och därefter testade han med Skoda i Spanien.

– Vi har fått bra med gruskörning och målet är självklart att vinna tävlingen, säger Pontus Tidemand.

– Det blir inte lätt utan det gäller att vara med från början så att vi inte behöver pressa materialet onödigt mycket.

Svensken ligger trea i WRC2 efter sin andraplats i Sverige, leder gör tjecken Jan Kopecký och Takamoto Katsuta, från Japan, som båda vunnit var sin deltävling. Men än så länge har ingen förare kört mer än en deltävling i WRC2 vilket gör att ställningen i mästerskapet kommer att förändras under de kommande tävlingarna.

Mexikos VM-rally startar under natten till fredag och den stora snackisen är den flerfaldige världsmästaren Sebastien Loeb som gör VM-comeback i WRC.

Följ Rally-VM i Sportbladet - här hittar du alla tävlingar, tider och datum

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

WRC2