Det kan bli USA för Fredrik Ljungberg

SPORTBLADET

Eller är det dags att låta kroppen vila nu?

MALMÖ. 73 miljoner kronor!

Man har råd att fundera länge över vad man ska göra med sin yrkeskarriär för en sån summa. Speciellt om ens tidigare förmögenhet ligger på sisådär en halv miljard.

Foto: Kanske är det Beckham som blir Freddies nya lagkamrat? ”USA eller ingenting”, skriver Stefan Alfelt.

Så vad är det Fredrik Ljungberg egentligen ska fundera över?

Om han kan vinna fler titlar? Om han kan nå upp till en miljard? Eller om det är nog nu, dags att låta kroppen vila?

Jag känner ganska många som erbjudits avgångsersättning för att sluta jobba i förtid och en majoritet av dem har insett det själsligt oekonomiska i att gå kvar för att tjäna 20 till 30 procent mer före skatteeffekterna som mildrar förlusten.

Begrep aldrig köpet

Fredrik Ljungberg förlorar vad jag kan förstå omkring 50 procent av sina garanterade inkomster genom att låta sig köpas ut tre år för tidigt. Det är en hög procentsats i sammanhanget men jag känner ingen som inte hade gått på studs om man fått 73 miljoner i handen.

Jag begrep aldrig West Hams köp av Freddie.

Inte för att man köpte honom som den högt kvalificerade fotbollsspelare han i sina friska perioder fortfarande är, utan att den isländske ägaren Eggert Magnusson ansåg det var värt att betala så fruktansvärt mycket för Sveriges förre landslagskapten.

Han är större än vi tror

Freddie hade självklart haft sin sportsliga peak när Arsène Wenger valde att dumpa honom till förmån för yngre blivande storstjärnor i superklubben Arsenal.

West Hams förhoppning var säkert att få en portalfigur i klubben och Ljungberg är nog ett betydligt större affischnamn i England än vi begriper hemma i Sverige.

Men en förutsättning för att en ledargestalt ska ha inflytande på sina medspelare är att han är frisk nog för att vara med på planen. Ljungberg kom till västra skinkan med en sjukjournal tjock som Bibeln så varför Eggert trodde att han köpt en ständig 90-minutersspelare är svårt att förstå.

Jag tycker att Ljungberg är en av Sveriges riktigt stora spelare genom tiderna mer för vad han presterade i ett fantastiskt klubblag, där hans speciella förmåga kunde utnyttjas maximalt tack vare medspelarnas sammanlagda kvaliteter, än för vad han gjort i det svenska landslaget.

Han kommer inte att sluta på topp men det spelar ingen roll. Att man ska sluta när man är på toppen är nog den mest korkade av alla klyschor inom idrotten.

Varför skulle man sluta då? Vet man verkligen när det ska vända nedåt?

Avslutar med sol och värme?

Fredrik Ljungberg ska nu i lugn och ro fundera på hur hans kropp kommer att må av en fortsatt satsning och ställa det i relation till ett antal miljoner han egentligen inte behöver. Visst kan han säkert välja att avsluta med några behagliga år i sol och värme, men det får nog i så fall snarare bli som lagkamrat till David Beckham i Los Angeles än som den andre kantspringaren i Chippens Al Hilal.

Ljungbergs värde ligger i dag mer i det glamourösa modellutseendet och kändisskapet som amerikanska ligan skulle kunna utnyttja för att bygga upp det intresse som faktiskt börjar etableras så smått tack vare familjen Beckhams utstrålning vid sidan av fotbollsplanerna.

USA eller ingenting är mitt tips för dagen.

Väljer Fredrik Ljungberg att tacka för sig är det bara att lyfta på hatten och tacka för showen. En Superswede glömmer vi aldrig.