”För att idrott och politik hör ihop ...”

Foto: Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör.
SPORTBLADET

Käre Chen Mingming Kinas ambassadör i Stockholm.

Under den stundande idrottsfesten i Peking ger vi dig nu dubbel anledning att läsa Sportbladet, Sveriges ledande dagliga sporttidning.

Varje dag kommer Amnesty ges ett eget utrymme i Sportbladet för att berätta om Kina.

Inte för att vi vill paja idrottsfesten – den kommer vi rapportera om, var så säker.

Men för att vi ser detsamma som du och dina regeringskollegor ser:

Idrott och politik hör ihop.

Ibland sägs att så inte är fallet. IOK säger till och med att det är olämpligt att blanda ihop idrott och politik. Det är inte bara en urtråkig attityd. Det är också en komplett världsfrånvänd och historielös hållning i olympiska sammanhang.

Minns:

Det ännu inte självständiga Finlands markering mot Ryssland i OS i Stockholm 1912. Den finska truppen började plötsligt marschera på stället på Stockholms stadion för att skapa en lucka till den ryska truppen. Därpå fortsatte finländarna runt stadion sjungandes Björneborgarnas marsch för att markera sin vilja att bli självständiga från Ryssland.

Adolf Hitlers monstruösa propagandaföreställning i Berlin 1936.

Tommie Smith och John Carlos historiska black power hälsning för medborgarrättsrörelsen när de barfota tog emot guld- och bronsmedaljen på 200 meter i Mexico City 1968.

Kalla krigets bojkottmanifestationer i Moskva 1980 och Los Angeles 1984.

Att arrangera OS har aldrig handlat om hoppande och springande för hoppandets och springandets egen skull. Så icke heller i Peking 2008. Det är en idrottsfest med ett syfte:

Världens nästa supermakt vill visa hur modern, stor och stark den är.

Just den delen av festen har vi en del invändningar emot. Därför gillar vi Amnesty – för att de aldrig håller tyst om sådant man inte bör hålla tyst om.

Vi tycker det är en attityd som liknar det vi brukar kalla bra kvällstidning. Vi blev därför mycket glada när Amnesty sa ja till att samarbeta med Sportbladet under alla OS-dagarna i Peking.

Så bäste herr ambassadör Chen Mingming, när du nu rapporterar om denna kampanj hem till Peking vill jag att du är tydlig med ... eller, säg så här:

Det handlar om Du Daobin som ni den 22 juli grep för ”omstörtande verksamhet”.

Vad var det för trams?

Han hade bara bloggat om sitt engagemang för de föräldrar som miste sina barn i skolorna under den fasansfulla jordbävningen i Sichuan i maj tidigare i år. Flera av dem anklagar myndigheter för korruption som har lett till fuskbyggda skolor som för lätt rasade och begravde deras barn.

Nu har ni gjort det till ett ”förbjudet ämne” för medier och griper privatpersoner som bloggar om det. Kom igen ...

Ta reda på om föräldrarna och Du Daobin har rätt i stället för att tysta dem. Annars är ni inte moderna, stora och starka. Bara stora och läskiga. Hur bra er show än är i dag.

Amnesty och Sportbladet kommer i detta OS med gemensamma krafter skildra OS i Kina som vi ser det:

En fantastisk idrottsfest i en supermakt som kränker mänskliga rättigheter.

Jan Helin
Aftonbladets chefredaktör

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS