Största stjärnorna 2008

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Valentino Rossi.
Valentino Rossi.

Två F1-stall har hoppat av och två WRC-stall har lämnat in. Det skulle kunna vara det bestående minnet av ­motorsportåret 2008.

Men det finns faktiskt ett antal riktigt häftiga minnen från året som gått och i en tid då ­kostnadsreduceringarna tvingat fram ­regeländringar känns det som om 2009 kan bli ännu mer dramatiskt.

I alla fall på banan.

Det finns ett antal dueller att se fram emot, eller vad sägs om Rossi vs Stoner, Hamilton vs Massa/Räikkönen och Philippaerts vs Ramon/Coppins?

Men det är tre månader kvar innan säsongen drar i gång på riktigt och därför har Sportbladet tagit fram vår egen lista över de största motorstjärnorna 2008.

1. Valentino Rossi

Han är inte bara stor. Han är störst av alla. Valentino Rossi­ är superstjärnan som regerar i motorvärlden. Moto­GP-kungen tog tillbaka sin tron efter två säsonger och han har nu vunnit fem av sju möjliga VM-titlar i MotoGP, vid 97 av 209 tillfällen har han varit snabbast över mållinjen. Totalt har han åtta mästerskapssegrar och han har ännu inte fyllt 30 år. Dessutom har han testat F1 för Ferrari och kört WRC för Ford. Han avslutade säsongen med en tolfteplats i Storbritanniens WRC.

2. Sebastien Loeb

Fransmannen är rallysportens svar på Rossi och 2008 blev han världsmästare i WRC för femte gången i rad, dessutom vann han återigen den prestigefyllda tävlingen Race of Champions. I en tid av finanskriser börjar de konkurrerande bilmärkena tveka på om det är värt att lägga ner miljoner på WRC, det verkar omöjligt att hota Citroën och Loeb. Hans dominans kommer att fortsätta och historisk – det är han ­redan.

3. Lewis Hamilton

I fjol föll han på eget grepp och gav Ferrari VM-guldet i F1, i år räddade han titeln i den allra sista kurvan av säsongens allra sista lopp. Därmed är Lewis Hamilton den yngste F1-världsmästaren någonsin och han har gjort F1 riktigt hett i Storbritannien. På bara två säsonger har 23-åringen satt sitt avtryck i F1-historien och han har chansen att regera i många år till.

4. Jimmie Johnson

Relativt okänd i Europa, men den störste motorstjärnan i USA. Blev historisk när han som andre förare någonsin lyckades vinna NASCAR tre år i rad. 200 miljoner tv-tittare följer NASCAR i 150 olika länder. Det är det största amerikanska idrottsevenemanget efter NFL och ungefär sju miljoner människor följer någon av seriens divisioner på plats. För majoriteten av standardvagnsförarna i STCC, WTCC och DTM är det NASCAR som är det stora målet.

5. David Philippaerts

I sin andra MX1-säsong, sin första för Yamaha, körde italienaren hem VM-titeln. Han gjorde det på hemmaplan, inför 30 000 fans i Bologna. Han petade ner storheter som den ­regerande mästaren Steve Ramon, Belgien och nyazee­ländaren Josh Coppins. Nästa säsong ser ut att kunna bli precis ­lika spännande. Motocross är ett av få världsmästerskap som faktiskt körs även i Sverige, så redan nu är det dags att boka in den femte juli. Då tävlar världseliten i Uddevalla.

6. Nicki Pedersen

Tog tredje VM-titel i speedway och det imponerade. Det var länge oklart om han skulle kunna köra finalen i Polen ­eftersom han kraschade svårt bara någon vecka tidigare, men han ignorerade smärtan och gjorde det som behövdes. Dessutom hjälpte han nykomlingarna Lejonen att ta hem SM-guldet.

7. Felipe Massa

När han gick i mål som segrare av Brasiliens GP var F1-föraren världsmästare, landets förste sedan Ayrton Senna. Men några sekunder senare hade Lewis Hamilton lyckats köra upp sig en plats och guldet blev till sand. 2008 bevisade­ han att han dragit nytta av åren som Michael Schumachers lärling. Han är en titelkandidat att räkna med 2009. Kimi Räikkönen har inte längre någon självklar ledarplats hos Ferrari.

8. Danica Patrick

Redan 2005 lös hon upp motorvärlden, då ledde hon Indy 500, något som ingen kvinna tidigare gjort. Hon slutade fyra och blev snabbt den nya kelgrisen i IRL. 2008 var hon först i mål i Montegi, Japan och äntligen slipper hon tjatet om hon är tillräckligt bra för att vinna. Nästa mål är att vinna Indy 500 och tjejen är just nu den stora superstjärnan i Indycar.

9. Sebastian Vettel

Toro Rosso, ett litet dotterstall till Red Bull, var säsongens F1-överraskning. Tacka Sebastian Vettel för det. Den unge tysken som spås bli Michael Schumachers tronföljare vann på klassiska Monza och tog det lilla stallets första seger. Han började säsongen med en fjolårsbil, men när Toro Rosso äntligen hade material som det gick att prestera godkända resultat med körde han upp sig till en åttondeplats i VM.

10. Rickard Rydell

Ett VM-guld till hans team SEAT och en femteplats individuellt, men han hade länge chansen på en bättre placering. Problemet var bara att det var teamkompisar före honom i tabellen. Serien har i år lockat 300 miljoner tv-tittare och till 2009 görs kvalreglerna om – och Rickard hoppas självklart på en ännu bättre placering.

MOTORSTOPP

Finanskrisen

Att Super Aguri hoppade av i början av året förvånade ingen inom F1-svängen, men när Honda lämnade F1 utan förvarning var det en chock. Något senare lämnade Subaru och Suzuki WRC och gjorde fyra förare (däribland PG Andersson), samt ett stort antal andra anställda arbetslösa. Finanskrisen har slagit hårt mot motorsporten och det känns som om det är fler som kommer att dra ner eller avsluta sitt engagemang. Räcker kostnadsbesparingarna? Eller kom insikten allt för sent?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN