Guldet är klart – för England

Strålande reklam – som lär göra Premier League ännu rikare

LONDON. Guldet är redan klart. Hundra procent klart.

Jag talar inte om Manchester United.

Jag talar om produkten Premier League, om matcher som i går, om pr för sporten fotboll ute i världen.

Oj oj, det kommer att regna guld.

Vi hade knappt hämtat oss från det fantastiska Champions League-mötet mellan Liverpool och

Arsenal förrän vi fick oss en ny supershow serverad på Old Trafford:

Manchester United–Arsenal 2–1.

Non-stop-action. Fotboll fylld av tempo, passion och tekniska läckerheter. Fotboll med lag fyllda av profiler. Fotboll med målchanser. Fotboll med offensiva lag som ville bjuda på sig själva.

Jag vet inte hur många hundra miljoner tv-tittare världen runt det var som satt och såg matchen i går eller hur många United- och Arsenalfans som njöt framför storbildsskärmar i det Premier League-tokiga Asien, till exempel.

Mer stålar till spelarköp

Jag vet bara att de engelska storlagen har gjort strålande reklam för sig själva under senare tid och att de otroliga pengar som sponsorer och tv-bolag strör över Premier League kommer att bli ännu otroligare i framtiden.

Det kommer att säljas fler souvenirer, fler supportertröjor, fler medlemsskap. Det kommer att dyka upp fler oligarker och oljemiljardärer och gamla ministrar och snuskigt rika affärsmän som vill investera i produkten engelsk ligafotboll.

Det kommer i sin tur att leda till ännu mer stålar till klubbar som kan köpa upp ännu fler storstjärnor – som kommer att få ännu sjukare löner.

Premier League har redan nu tre lag av fyra i Champions Leagues semifinaler, precis som i fjol. Och då är ändå Arsenal, laget som spelar så vackert och spöade mästarna Milan, utslaget.

Det kan inte vara nån tillfällighet. Det är så här det kommer att bli också i framtiden.

Vi som gillar fin fotboll i vilken liga den än spelas, vi som kan njuta lika mycket av Barcelona, Real Madrid, Milan, Inter och Juventus som av Manchester United, Arsenal, Chelsea och Liverpool, undrar smått förskräckt:

Det kanske är en jävla tur att vädret är som det är i England, annars skulle väl världens samtliga superstjärnor hamna i Premier League till slut.

Allt talar för United

Nå, det var den långsiktigare prognosen.

På kortare sikt handlar det om vilka som får lyfta den där stora banksponsorns buckla den 11 maj.

Allt talar givetvis för Manchester United igen. Gamle Fergusons gäng kan ha råd att förlora mot Chelsea borta den 26 april och ändå vinna mästerskapet på målskillnad.

Chelsea (som tar emot Wigan i kväll) har emellertid en hyfsad chans fortfarande.

Det enda vi vet med bestämdhet är att det inte blir Arsenal. Inte i år heller. Tre säsonger i rad nu utan en titel, trots att Arsene Wengers talanger denna vår varit inblandade i tre av de bästa fotbolls­matcher vi sett: mot Milan, mot Liverpool och mot United i går.

Men it’s all about winning, som det heter på nysvenska. Arsenal har tappat ledningen i nyckelmatcher på Stamford Bridge, Anfield och Old Trafford, och kan man inte grisspela och stänga en match när det krävs spelar det ju ingen roll hur snyggt man väggspelar framför straffområdet.

Arsenal spelade stundtals helt makalös fotboll i måste-matchen mot United. Men lik förbannat vann hemmalaget efter en lika makalös uppvisning av smart avvägnings-fotboll, där man höll en genial balans mellan skärpt defensiv och spelvändningar. Och dessa spelvändningar gick fort, det kan ni skriva upp. En del av dem var rena mästerverken.

Gilberto bra mot Ronaldo

Mitt i allt det formidabla skrev jag frågor i blocket:

????Hur bra är ett lag om man kan sätta Tevez på bänken från start i en sån här match?

??Hur tänkte Wenger när han valde Eboue framför Walcott?

??Visst var det väl hands på Adebayor vid Arsenals mål?

??Inte borde väl Wenger spelat med van Persie?

??Var det inte bland det iskallaste man sett när Ronaldo sköt om straffen –? ännu bättre, i samma hörn?

??Såg det inte löjligt enkelt ut när Hargreaves lyfte in den där frisparken till 2–1?

??Visst är Hleb sjukt bra när han får spela i den där positionen?

??Hur kunde mannen med det brasilianska gubbsteget, Gilberto, göra ett så strålande jobb mot Ronaldo?

??Finns det nån svensk ytterback genom alla tider som slagit en otroligare passning än den som Evra skruvade fram med en yttersida till Ronaldo efter ungefär 20 minuter? Om ni spelat in matchen på video – kolla in det tekniska underverket igen.

??När har Sir Alex nånsin varit så ödmjuk och beundrande mot Wenger efter en match?

??Om man gör 100 mål på 50 matcher under en säsong, som United gjort, så kan man väl sägas ha ett rätt offensivt lag?

??Undrar vem Fabio Capello njöt mest av efter att ha sett både Liverpools och Uniteds matcher? En ruskigt pigg Steven Gerrard eller en mästerlig Wayne Rooney?

??Vad sa Chelseas lirare till varandra när United slank ur Arsenals grepp?

?? Och: kan man se sån här fantastisk fotboll nån annanstans?

avPeter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM