Andra raka finalförlusten för Söderling

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-02

Förlorade i raka set mot Darcis

Ruggigt stark hela vägen fram till finalen.

Men bäst när det gäller?

Nja, där brister det fortfarande hos Robin Söderling.

– Tråkigt att jag ska spela mina sämsta matcher i finalerna, säger Söderling till TT.

Belgaren Steve Darcis vann ATP-turneringen i Memphis med 6–3, 7–6 (7–5).

Precis som i Rotterdam förra söndagen lyckades inte Söderling ta med sig spelet från tidigare matcher i turneringen. Tagen av stundens allvar?

Eller inte modig nog för att kunna vinna?

Det är frågor han och tränaren Peter Carlsson får ägna några timmar åt.

Dessutom visade sig Darcis, rankad 81 i världen och tidigare vinnare av en ATP-titel (Amersfoort förra året), vara en betydligt besvärligare motståndare än vad många trott.

Stark serve

Utrustad med en mäktig forehand och rörliga fötter drämde belgaren in vinnarslag, tvingade Söderling från hörn till hörn och upp på det hade han en serve som bet.

– Han servade riktigt bra, bättre än jag hade förväntat mig. Jag var inte ens nära att bryta hans serve nån gång under hela matchen. Det var väl i första gamet då, jag borde inte ha missat en lätt smash där, säger Söderling.

Själv var han inte i närheten av samma stabilitet när han servade.

Västgöten hade inte tappat något av sina 36 servegame i turneringen när Darcis bröt till 3–1 och omgående delade ut en mental örfil genom att sedan gå fram till 4–1 blankt.

Det övertaget släppte inte den snart 24-årige belgaren från Liége. Han gick raskt fram till 6–3 medan Söderling funderade på hur han skulle komma in i matchen.

Missar i tiebreak

Med vassare serve hände saker. Båda spelarna bankade på rejält och höll sina servar fram till 6–6. I tiebreaket såg det ut som om Söderling skulle lyckas knyta ihop säcken han höll på att stoppa ned Darcis i. Han gick fram till 5–3 och fick ett gyllene läge att placera 6–3 och ge sig själv tre setbollar och tvinga fram ett avgörande set.

I stället missade han grovt, Darcis fick 4–5 och vann de sista tre bollarna och sin andra ATP-titeln.

– Jag hade mina chanser, gjorde ett dubbelfel och missade en lätt forehand. Men han gav mig inte någonting i matchen. Min fokus var inte den bästa, säger Söderling.

Hans stora utmaning framöver blir att hålla samma höga klass som den senaste månaden – och stå distansen ut. Han kan luta sig mot att ha nått två raka finaler. Men förluster i båda mot spelare – Michael Llodra i Rotterdam och Darcis i Memphis – som han borde slå riskerar att sätta sig i bakhuvudet.

– Självförtroendet kommer när man spelar många matcher och vinner, säger han.

Henrik Skiöld/TT

Följ ämnen i artikeln