Lejonen överlägsna svenska mästare

”Vi ska bli ännu bättre nästa år”

Lejonen är svenska mästare. Som väntat hade Vetlanda inget att sätta emot seriesuveränen som vann även den andra finalen. Segern säkrades i det tolfte heatet och till slut skrevs segersiffrorna till 57–39.

– Det är underbart. Det är så att man vill gråta, säger sportchefen Anders Fröjd till Canal Plus.

Taktiken var klar. Gå på knock från start och så blev det också. Lejonen tog två femettor i de två första heaten och redan där var det egentligen avgjort. Efter storsegern med 56–40 i den första finalmatchen i Vetlanda var uppgiften egentligen hopplös för Smålands-gänget. Den här gången blev siffrorna en poäng större.

– Det är bara att gratulera. De har ju varit bäst, säger Rune Holta till Canal Plus

Crump uppgiven

I det viktiga fjärdeheatet gjorde Vetlanda-stjärnan Jason Crump ett bra lopp och vann klart, men heatet slutade ändå bara oavgjort. Dessutom skadade sig Crump i det loppet när ett kast orsakade smärtor i ljumsken. I heatet efter tog hemmalaget en ny femetta och då var ställningen 22–8 och alla insåg att det inte skulle bli någon spänning.

– Vi är lite desperata. Vi vet att vi är slagna, sa Jason Crump till Canal Plus redan efter det åttonde heatet.

Visserligen ryckte Vetlanda upp sig rejält efter det uttalandet och tog hem två heat i rad, men riktigt nära kom de aldrig och efter det heatet kunde Lejonen till slut konstatera att de nått målet. SM-guld. I det tolfte heatet avgjordes allting efter att det slutat 3–3 kunde inte Vetlanda komma ikapp längre.

– Jag vet inte. Det går inte att beskriva med ord. Det här är det största som har hänt sedan min dotter föddes. Det är fantastiskt inför 7 500 människor. Över 5000 betalande, säger sportchefen Anders Fröjd.

Pedersen en stjärna

Lejonen är nykomlingar, men det är svårt att tro efter den här säsongen. Laget vann elitserien och har varit bästa laget hela året. De är obesegrade hemma och i finalen kunde aldrig Vetlanda hota. Lagets stora stjärna har varit Nicki Pedersen som även i den andra finalmatchen visade sin klass. Till slut körde han in elva poäng på fyra heat.

– Vi vinner med 16 poäng och vinner på hemmaplan. Det här är helt fantastisk, säger Pedersen till Canal Plus.

Det alla frågar sig nu är hur en nykomling kan komma från ingenstans och gå hela vägen till att vinna elitserien och dessutom vinna SM-guld.

– Vad är det som ligger bakom? Jag vet inte egentligen. Det är väl Anders (Fröjd, sportchef och Jesper (Lindroth, lagledare) som tillsammans med Nicki som har fått hela den här gruppen att agera som ett lag, det ligger mycket i det, säger ordföranden Joakim Olsson till Canal Plus, när han försöker förklara framgångssagan.

Bättre nästa år

Nyckeln var givetvis ändå värvningen av världsmästaren Nicki Pedersen.

– Vi gick ut ganska tidigt i höstas när det var klart att vi skulle köra elitserien och kollade intresset i bygden. När vi hade Nicki Pedersen på tapeten så tog det två veckor så hade vi honom betalt. Sedan var det i stort sett klart, säger Olsson.

Till slut varnar han motståndarna som hoppas kunna stjäla bucklan från Lejonen nästa säsong.

– Vi kommer att stå bättre rustade nästa år, säger Joakim Olsson.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN