Skulle seglat med Lööf – hoppade av

SPORTBLADET

”Är glad för deras skull”

Johan Tillander skulle vara Fredrik Lööfs högra hand i satsningen mot London.

Men två år innan spelen bestämde sig duon för att bryta.

– Det är inget jag ångrar utan jag tycker att det är kul att de lyckats, säger Tillander till Sportbladet.

Efter bronset i Peking 2008 tog gasten Anders Ekström beslutet att avsluta sin satsning på starbåt. Fredrik Lööf valde då Anders Tillander som ny partner med OS i London som det stora målet.

Men efter två år valde duon att gå skilda vägar. Tillander fortsatte med finnjolle men missade OS och fick istället se sin gamle partner segla hem OS-guldet i starbåt på söndagen.

”Personkemin stämde inte”

– Jag tycker det är jätteskoj för deras skull och för Fredrik som kämpat länge. Det är han väl värd, säger Tillander.

Varför bröt ni samarbetet?

– Personkemin stämde inte riktigt. Det var inga stora fel sådär men det stämde inte helt hundra. Båda tyckte då att det var bättre att gå åt varsitt håll och jag fortsatte med finnjolle. Det var inga konstigheter egentligen men det stämde inte helt hundra.

Är det något du ångrar i dag?

– Nej, man vet ju inte hur bra det hade gått om vi fortsatt. Det är inget jag ångrar utan jag tycker att det är kul att de lyckats. Det är kul för deras skull.

Varför lyckas just Lööf?

– Det är han engagemang och hans sätt att göra en satsning. Det är inte många som lägger ner den tiden och engagemanget på just starbåtsseglingen. Han har haft fokus på det i många år och det är inte många som har den drivkraften. Det är väldigt speciellt.

Tillander följde finalseglingen på datorn hemma i Sverige. Hans egen framtid inom seglingen är osäker.

– Jag kom inte med i finnjolle till OS så vi får se. Satsningen ligger lite på is sedan januari men eventuellt så blir det en ny mot Rio. Men ingenting är klart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS