Laul: Elfsborg gick på knock – en käftsmäll

SPORTBLADET

BORÅS. Domaren Jonas Eriksson stoppade pipan i fickan och lät spelarna avgöra den allsvenska tungviktfajten.

Elfsborg gick på knock och Malmö åkte på en stjärnsmäll.

Fråga bara Daniel Andersson: en spräckt tunga, två intryckta tänder och 1-4 i baken.

Nu var det förstås inte Malmö som förlorade utan Elfsborg som vann. Fyra gjorda mål kunde varit fem då inhopparen Marcus Rohdén prickade stolpen i matchens slutskede. Efteråt pekade Elfsborg på fiaskot mot Horsens i Europakvalet i torsdags och menade att de lyckats vända all frustration och besvikelse till mod och energi. Niklas Hult satte ord på laddningen i omklädningsrummet strax före avspark:

– Det var som att vi slogs där inne och vi tog med oss det ut till match.

Besvikna förlorare pratar ibland om att ”domaren avgjorde” och på sätt och vis kan man säga att Jonas Eriksson gjorde det i går – fast på ett rättvist sätt. I det laddade och inte särskilt välspelade toppmötet tillät han mer än vad som brukar tillåtas i allsvenskan, annars hade den här matchen blivit sönderblåst. Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson hyllade Erikssons ”internationella nivå” och Malmös Rikard Norling höll med, om än något motvilligt: lagkaptenen Daniel Andersson lämnade Borås med en spräckt tunga (Stefan Ishizaki) och två intryckta tänder (David Elm). Men Norling kunde knappast klaga, MFF fick flest frisparkar, 15 mot tio.

Elfsborg var snabbare att hantera den höga toleransnivån medan Malmö tillät sig att bli stressade och frustrerade. En enkel passning krävde en svår mottagning, första halvlek blev en uppvisning i bolltapp och bortslagna bollar på offensiv tredjedel och MFF kom inte till ett enda avslut på mål.

Skaffade tidigt övertag

Elfsborg använde vänsterfilen framåt och Niklas Hult skaffade sig ett tidigt övertag på Miiko Albornoz som tvingades till en våldsam tackling. Hult skulle senare ligga bakom anfallet som slutade med Johan Larssons 1-0-skott, han gjorde själv 3-1 i öppet mål och fixade frisparken som så småningom gav 4-1. Trots att Hult var så delaktig offensivt hann han oftast tillbaka för att hjälpa duktige vänsterbacken Andreas Klarström med att helt radera MFF:s Jiloan Hamad ur matchbilden.

– Niklas kan springa till domedagen, som Lennartsson uttryckte det.

Matchen levde ändå i 70 minuter. Då hade Mathias Ranégie – som gjort sig förtjänt av en landslagschans i och med Alexander Gerndts skada – nickat in 1-1 efter ett mönsteranfall där Daniel Larsson och Simon Thern för en gångs skull hittade tajming i löpningarna och kvalitet i leveranserna.

Men i 70:e minuten trippade David Elm runt i Malmös straffområde utan att någon försvarare vare sig tog undan bollen eller blockade den välplacerade bredsidan.

– Det blev en liten gång för mig där, det var lite förvånande, funderade Elm efter sitt game winning goal.

Det var inte Malmös enda defensiva schabbel. Vid 3-1-målet missbedömde Jasmin Sudic bollbanan och kom fel i löpningen mot pigge inhopparen Viktor Claesson som kunde sätta inspelet på Hults fötter och prestigemötet var definitivt avgjort.

Elfsborg har nu tre poängs försprång, bättre målskillnad och en match mindre spelad. Elm var tydlig när han talade om skillnaden mellan det Elfsborg som vek ner sig i fjol och årets upplaga:

– Vi är inte lika naiva. Då anföll vi hejdlöst hela tiden och gick bort oss, det gör vi inte riktigt längre. Vi spelar kanske inte så fantastiskt som i fjol men vi tar poäng och det är det viktigaste.

Men om blytunga förluster är bästa tändvätskan (lex Horsens), ja då är det Malmö FF som joggar hem allsvenskan i höst. Jag frågade Rikard Norling hur en sådan här käftsmäll hanteras till skillnad från en uddamålsförlust.

Häcken lurar strax bakom

– Det blir vad man gör det till. Hur vi svarar på era frågor, vad som slås upp i tidningarna i morgon (läs; i dag). Även om vi förlorade denna toppmatch klart har vi nu två hemmamatcher där vi har chansen att snabbt komma tillbaka på rätt spår, sa Norling innan han virrade bort sig med en utläggning som är svår att återge begripligt.

För MFF väntar Sundsvall och Mjällby, Elfsborg har närmast hängmatchen mot ett formstarkt Helsingborg. Strax bakom lurar Häcken och AIK. Allsvenskan är inte i närheten av att vara avgjord.

Till sist: om det var storseger för Elfsborg på planen tog Malmö igen det på Borås Arenas läktare. Även om den 2 500 personer stora klacken kroknade i takt med att baklängesmålen trillade in var det inget snack om att bortafansen dominerade ljudkulissen större delen av fajten.